SASTANAK S FILEOM

Dodik: Problem je BiH koja ne može da funkcioniše kao država, a ne 'Sejdić-Finci'

Arhiva17.01.14, 14:49h

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik imao je u Istočnom Sarajevu radni sastanak sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom, nakon kojeg nije mogao da kaže da li će na današnjem razgovoru političkih lidera BiH sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom biti postignut dogovor o provođenju odluke ''Sejdić–Finci'', prenosi SRNA

Milorad Dodik novaPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik imao je u Istočnom Sarajevu radni sastanak sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom, nakon kojeg nije mogao da kaže da li će na današnjem razgovoru političkih lidera BiH sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom biti postignut dogovor o provođenju odluke ''Sejdić–Finci'', prenosi SRNA.

"Došao sam na zakazani sastanak političkih lidera BiH sa Fileom. Prethodno smo imali konsultacije sa Sorensenom i osobljem iz Fileovog kabineta o tome na koji način će se kretati sastanak u Delegaciji EU u Sarajevu", rekao je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska dolazi sa jasnim stavom koji je verifikovan i potpisan u Briselu, a to je da se član Predsjedništva BiH direktno bira iz Republike Srpske, te da ostaje da u Federaciji BiH /FBiH/ bude riješen taj model.

"Došli smo da vidimo da li je taj model završen, kada će biti završen i hoće li uopšte biti završen", rekao je lider SNSD-a.

On je podsjetio da odlukom Suda u Strazburu nije tražena promjena načina izbora, nego isključivo da manjinske grupe imaju mogućnost kandidovanja na izborima.

Dodik je istakao da Republika Srpska nema ništa protiv da se u FBiH dogovore o načinu indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH.

On je naveo da je problem BiH, koja ne može da funkcioniše, a ne "Sejdić-Finci".

"I njih /Sejdića i Fincija/ je neko nagovorio da apliciraju /Sudu u Strazburu/da bi se napravila opšta gužva i iskoristila prilika da se, navodno, krene u ustavne promjene, koje traže način promjene izbora članova Predsjedništva BiH, kompetencije koje oni imaju, dok bi se u drugoj fazi stvorili uslovi da BiH formira vladu, a da nema Savjeta ministara", rekao je Dodik i dodao da su to stare težnje Bošnjaka.

On je rekao je autentičan izbor članova Predsjedništva BiH iz Republike Srpske samo stvar Srpske.

"Kako ćemo to uraditi, to je stvar našeg dogovora. Ne mogu iz FBiH da kažu kako će se birati član Predsjedništva BiH iz Srpske, kao što i mi ne želimo da utičemo kako će to raditi u Federaciji. To je princip", ponovio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li postoje pritisci međunarodne zajednice da se riješi pitanje "Sejdić-Finci", Dodik je rekao da je BiH "propala zemlja u kojoj radi ko šta hoće", navodeći kao primjer odluku Tužilaštva BiH da provede istragu zbog neprovođenja odluke Suda u Strazburu.

"Kako tužilac može da pokrene takvu istragu? To je isključivo politički pritisak koji je smislio neki `monstrum` kako bi kriminalizovao političare", smatra predsjednik SNSD-a.

On je kao "aposlutnu neistinu" odbacio optužbe predsjednika SDS-a Mladena Bosića izrečene nakon sastanka lidera u Pragu.

"Bosić je sklon da tračari i ogovora. Mi jesmo u hodnicima u Pragu pričali o modalitetima, ali ne i zvanično na sastanku. Pokušavao sam samo da dođemo do cjelovitog rješenja", rekao je Dodik.

On smatra da za BiH nema optimizma. "Optimizam je danas da imate posao, da je Republika Srpska stabilna, da je institucionalno u redu, bez obzira što ima onih koji misle drugačije. Republika Srpska pokušava da nađe put svog razvoja i tu treba graditi optimizam. Optimizam oko BiH je gotovo nemoguć i to samo iluzionisti pokušavaju da naprave", ocijenio je Dodik.

Komesar za proširenje EU Štefan File dolazi danas u Sarajevo radi razgovora sa domaćim političarima o pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu.

Dogovor o ustavnoj reformi kojom bi se eliminisala diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH do sada nije pronađen ni na nivou lidera vodećih partija u BiH, prvenstveno zbog razlika u stavovima stranaka iz FBiH kako treba provesti odluku Suda u Strazburu u predmetu "Sjedić-Finci".

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je izbor direktora Olimpijskog centra "Jahorina" u nadležnosti Vlade Srpske i da se o tome razgovara.

Dodik je najavio da će krajem mjeseca doći na Jahorinu kako bi se riješili aktuelni problemi.

"Olimpijski centar je prethodnih godina uspio da privuče goste na Jahorinu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da mu je žao što na Jahorini nema snijega, ali da, kako je rekao, "valjda nije Vlada Republike Srpske kriva za to".

Predsjednik Srpske danas je boravio u novom Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo, gdje su smještene i kancelarije predsjednika Republike Srpske.

"Ovo je fina destinacija i imaćemo ovdje česte sastanke", poručio je Dodik.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook