JESTE LI PRIMJETILI MUŠKE GENITALIJE

Ovih 25 činjenica sigurno niste znali o filmu 'Fight Club'

Arhiva17.01.14, 13:40h

Ako je "Borilački klub" jedan od vaših omiljenih fimova, sigurno znate napamet svaku scenu. Evo ipak nekoliko činjenica o ovom filmu, koje ni najvatreniji obožavalac ne zna.

FIGHT CLUBAko je "Borilački klub" jedan od vaših omiljenih fimova, sigurno znate napamet svaku scenu. Evo ipak nekoliko činjenica o ovom filmu, koje ni najvatreniji obožavalac ne zna.

1. Na početku filma, nakon tradicionalnog upozorenja o autorskim pravia, nalazi se o drugo upozorenje, koje se pojavljuje na sekund. Na njemu, se između ostalog navodi: "Izađite iz stana. Upoznajte pripadnika suprotnog pola. Prekinite sa pretjeranom kupovinom i masturbacijom. Dajte otkaz. Potucite se. Dokažite da ste živi. Ako ne preuzmete svoju ljudskost na sebe, postajete dio statistike. Upozoreni ste".

 2. Reditelj David Fincher je u jednom intervjuu tvrdio da se u svakoj sceni filma vidi najmanje jedna “Starbucksova” šolja.

 3. Tyler Durden se na ekranu pojavljuje četiri puta prije nego što ga zaista upoznamo kao lika.

4. U jednoj od prvih scena s naratorom pred njim se na televiziji prikazuje reklama u kojoj učestvuje i Brad Pitt.

 5. Dah koji vidimo u sceni u pećini zapravo je dah Leonarda DiCapria iz “Titanica”, ukomponovan u snimak.

 6. Brad Pitt nije želio da njegovi roditelji gledaju film, ali oni su insistirali. Kada su vidjeli scenu kada Tyler Durden sipa kiselinu na ruku, predomislili su se.

7. Prije snimanja, Brad Pitt i Edward Norton su zaista išli na časove boksa i učili su kako se pravi sapun.

 8. Prema IMDB-u, Brad Pitt je stvarno išao kod zubara da mu za ovu ulogu okrnji jedan od prednjih zuba.

 9. Helena Bonham Carter, koja je vrlo niska, nosi cipele s ogromnim platformama kako bi rastom bila bliža Bradu Pittu i Edvardu Nortonu, koji su visoki oko 185 cm.

 10. Bonham Carterova je insistirala da joj šminker svu šminku radi lijevom rukom, jer je smatrala da njen lik, Marla, ne bi umio da se pažljivo i dobro našminka.

11. Za vrijeme scene u kojoj član Borilačkog kluba prska vodom sveštenika kamera se malo drma, jer kamerman nije mogao da prestane da se smije.

12. Prije nego što su se odlučili za Brada Pitta, producenti su htjeli da ulogu Tylera Durdena igra Russell Crowe.

13. Za ulogu naratora, za koju je konačno izabran Edward Norton, u igri su bili i Sean Penn i Matt Damon.

 

14. Uloga Marle Singer, koju igra Helena Bonham Carter, nuđena je i Reese Witherspoon  i Michelle Gellar. U obzir su dolazile Courtney Love i  i Winona Ryder.

  15. Font korišćen za naslov i špicu zove se “Fight this”.

  16. Kada narator sjedi i piše haikue na poslu, imena na dokumentu na njegovom ekranu su imena asistenta produkcije i snimateljske ekipe filma.


17. Brad Pitt i Helena Bonham Karter su tri dana snimali zvuke orgazma za svoju scenu seksa koja se ne vidi.

  18. Rečenica “šaputanja na jastuku” (kada Helen Bonham Carter kaže da nije ima tako dobar seks od fakulteta) prvobitno je trebalo da glasi “Hoću da abortiraš”, ali Laura Ziskin, producent iz Foks 2000, smatrala je da je to pretjerano vulgarno. Rečenica je trebalo da se izmijeni, s tim što nova verzija nije podložna mijenjanju. Kada je vidjela drugu verziju, Zskinova je smatrala da je još vulgarnia, ali nije ništa mogla da učini.

 19. U sceni kada narator prvi put udara Tylera Durdena, Edward Norton je trebalo “kofol” da udari Brada Pitta. Reditelj mu je, međutim, u posljednjem trenutku rekao da ga stvarno udari, tako da je i njegov uzvik bola stvaran, dok se Norton smije.

  20. Broj telefona Marle Singer isti je kao Tonijev broj u filmu “Memento”.

21. Za vrijeme snimanja ove scene Norton je bio potpuno go od pasa naniže.

  22. Da bi djelovalo ubjedljivo kao meso koje visi, Bobovo “debelo odijelo” napunjeno je sjemenom za ptice i bilo je teško preko 50kg.

  23. Kada Tyler drži govor u Fight clubu, dok govori o rock zvijezdama gleda direktno u lik Jareda Leta.

24. Film sadrži nekoliko suptilnih nagovještaja “Specijalnog odnosa“ između Tylera Durdena i naratora.

 25. Na kraju, u poslednjoj sceni filma, ubačena je slika muških genitalija, poput one kakvu je Tyler Durden ubacivao u filmove dok je radio na projektoru.

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook