'NEW YORK TIMES'

Sevdalinke nosile bosanskog sina do trijumfa u Australiji!

Arhiva16.01.14, 12:40h

Znam tekstove svih pjesama, ali jednostavno nisam mogao zapjevati tokom meča. Želio sam pjevati skupa s njima, znate? Unutar sebe, pjevao sam, ali jednostavno nisam mogao naglas, započeo je priču za New York Times naš najbolji teniser

new york times o džumhuru
Povici ushićenja nikada nisu bili glasniji na terenu 13 Melbourne Parka kao kada je stariji čovjek zasvirao harmoniku, piše New York Times, koji je poveći tekst posvetio heroju Bosne i Hercegovine – Damiru Džumhuru, prenosi Sport.ba.

Tradicionalnu bosansku pjesmu, koja nije karakteristična za Grand Slam turnire, uskoro je punim glasom zapjevalo oko 50-ak navijača u plavožutim obilježjima, lepršajući rukama i mašući zastavama.

Damir Džumhur, 21-godišnji Sarajlija, imao je želju da im se pridruži. Ipak, morao je prvo privesti meč kraju.

“Znam tekstove svih pjesama, ali jednostavno nisam mogao zapjevati tokom meča. Želio sam pjevati skupa s njima, znate? Unutar sebe, pjevao sam, ali jednostavno nisam mogao naglas”, započeo je priču za New York Times naš najbolji teniser.

Pomenuti list podsjeća kako se odvijao meč, da je 32. teniser svijeta, Ivan Dodig, dobio prva dva seta, ali da je onda uslijedio preokret. Kao i predaja Hrvata na kraju.

Masa bh. navijača bila je oduševljena i uzvikivala je Džumhurovo ime. Poslije pozdravljanja s fanovima, Džumhur je prešao na drugu stranu terena do svog oca i trenera, Nerfida, koji je brisao suze kada se nagnuo preko ograde da zagrliti sina, ističe Times.

“Vidio sam da se Ivan Dodig povlači i predaje, a u tom trenutku bio sam previše emocionalan”, rekao je Nerfid Džumhur na bosanskom jeziku dok je Damir prevodio. “Nisam se mogao zaustaviti. Plakao sam puno i nisam se mogao zaustaviti. Ni ja ne mogu vjerovati da je on u trećem kolu.”

Radost je bila i razumljiva, s obzirom kada je Damir rođen, ističe američki list. Podsjećaju da je naš predstavnik rođen u maju 1992. godine, samo mjesec nakon što je otpočela agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Otac Nefrid prisjetio se tih teških trenutaka, otkrivši da je sina vidio tek osam mjeseci poslije, s obzirom da je Damir s mamom boravio u Sarajevu, dok je Nefrid bio u rodnom Konjicu.

“Nisam razmišljao o odlasku iz Bosne, samo sam razmišljao o tome da vidim Damira”, rekao je Nerfid Džumhur. “To je bila najvažnija stvar, kako doći u Sarajevo. Zbog toga što je to bilo veoma opasno.”

Ubrzo nakon što se vratio u Sarajevo, Nerfid Džumhur i još jedan teniski trener osnovali su klub u gradu, uprkos činjenici da je smrt bila svakodnevica.

“Sarajevo je smješteno u kotlini, a okolo, s brda, planina, vrebala je opasnost, snajperisti i sve što vas može ubiti. Nisam previše razmišljao o tome, želio sam samo raditi svoj posao i nadati se da će sve biti uredu”, rekao je Damirov otac.

Svjestan tih opasnosti, Nefrid nije mogao dopustiti da djeca budu izložena igrajući na otvorenim terenima.

“U prvih nekoliko godina, nismo mogli imati školu tenisa”, prisjetio se on. ”Trenirali smo igrače, ali ne i djecu. Bilo je jednostavno previše opasno boraviti toliko dugo na terenu.”

Nakon što je na snagu stupio mir, i trogodišnji Damir mogao je početi s treninzima.

“Jednostavno sam volio sport”, rekao je Damir Džumhur prisjećajući se ranih godina u klubu. “Niko me nije tjerao u to. Bila je to velika ljubav, i stvarno sam sretan što sam počeo igrati tenis, jer je to lijep sport.”

Novinar Timesa je podsjetio na ranije Džumhurove uspjehe, kao i to da je postao prvi teniser pod bh. zastavom koji je nastupio na glavnom dijelu nekog Grand Slama. Prolaskom u treće kolo, Damir će sa trenutne 188. pozicije na ATP listi napredovati preko 40 mjesta.

Istakao je da će napredak na ATP listi biti popračen i povelikom zaradom. To je odlična vijest za igrača, koji i nema neku posebnu zaradu u dosadašnjoj karijeri. Novinar Timesa je podsjetio da je Damir do Australian Opena u karijeri zaradio samo 93.796 američkih dolara, te da će nakon prolaska u treću rundu biti bogatiji za novih 75.000. Ukoliko bi prošao sedmog igrača svijeta, Čeha Tomasa Berdycha, zaradio bi novih 60.000 američkih dolara.

Džumhur je za Times otkrio da su navijači koji su ga bodrili tokom meča s Dodigom obećali da će doći u još većem broju u petak. Ovakvu dobrodošlicu i prijem sigurno nije očekivao.

“Zaista, igram Australian Open, ali ja se osjećam kao da igram neki bosanski turnir.”

Times ističe da ovakva podrška Džumhuru nije nikakvo iznenađenje. Pogotov jer popis stanovništva iz 2011. godine pokazuje da u državi Viktorija, čiji je glavni grad Melbourne, živi preko 9.000 stanovnika porijeklom iz naše domovine.

Naravno nezaobilazna tema im je bila i podsjećanje na jučerašnju izjavu Ivana Dodiga o bh. navijačima, koji je tvrdio da su oni zalutali na teniski teren umjesto na fudbalsku utakmicu. Times je istakao i da je Dodig rođen u BiH, ali da nastupa za Hrvatsku.

Priču o historijskom uspjehu bh. tenisa i Damira Džumhura američki magazin zaključio je ustvrdivši da je meč u srijedu okončan miroljubivo.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook