LJEKARI STRAHUJU DA ZA LEGENDU FORMULE 1 NEMA OPORAVKA

Hoće li Michael Schumacher do kraja života ostati u komi?!

Arhiva16.01.14, 12:13h

Schumacher se nalazi u umjetno induciranoj komi već 19 dana nakon što je doživio nesreću na skijanju, 29. decembra prošle godine, a šutnja njegovog menadžmenta i medicinskih timova koji ga liječe u bolnici u Grenoblu navodi mnoge da bojazan. Hoće li legenda Formule 1 do kraja života ostati u komi?

michael schumacher nova

Legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher (44) mogao bi ostati u komi do kraja života. Tako piše njemački sedmični magazin Focus nakon razgovora sa ekspertima o zdravstvenom stanju sedmerostrukog svjetskog prvaka.

Bild je također izvijestio da je njegovo stanje toliko teško da trenutno ne postoje planovi da ga se probudi.

Schumacher se nalazi u umjetno induciranoj komi već 19 dana nakon što je doživio nesreću na skijanju 29 decembra prošle godine, a šutnja njegovog menadžmenta i medicinskih timova koji ga liječe u bolnici u Grenoblu navodi mnoge da bojazan.

Koma podrazumijeva da se kisik koji dolazi do njegovog mozga smanjio i da radi slabije, a od nesreće do danas nije se ni blizu dovoljno oporavio da se probudi. Sve to dovelo je do špekulacija da bi u takvom stanju mogao ostati do kraja života.

Pacijenti koji se nalaze u ovoj vrsti kome obično se iz nje probude nakon sedmicu ili dvije.

Michael Schumacher

"Možda je došlo do komplikacija", rekao je za Focus Andreas Zieger sa Univerzitetske klinike na neurohirurgiju  u Oldenburgu.

"Ne treba špekulirati. Na kraju krajeva, govorimo o životu i smrti. Teoretski, koma se može održavati tokom cijelog života. To neće nauditi ljudskom mozgu", dodao je.

Međutim, nuspojave uključuju uništavanje jetre zbog korištenja anestetika, razgradnju mišića i porast intrakranijalnog pritiska jer cerebrospinalna tekućina ne cirkulira učinkovito.

"Povrede mozga su najkompliciranije koje se mogu desiti ljudskom tijelu. Prognoze o tome koliko dugo čovjek može biti u komi ili o potencijalnim komplikacijama su rijetko pouzdane.

Neurološki stručnjak iz Kolna, profesor Gereon Fink strahuje da dug period kome u kojoj se nalazi Schumacher pokazuje ozbiljnu štetu u mozgu i da je njegovo stanje i dalje kritično.

"Pretpostavljam da je zdravstveno stanje Michaela Schumachera gore nego što se to očekivalo", mišljenja je Fink.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZINa/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook