CENTAR ZA ŽIVOTNU SREDINU IZ BANJALUKE UPUTIO ŽALBU ENERGETSKOJ ZAJEDNICI

U ekološkoj dozvoli za termoelektranu Stanari dozvoljeno zagađenje tri puta veće od propisanog!

Arhiva16.01.14, 12:43h

BiH kao zemlja članica Energetske zajednice je obavezna da provodi ovu direktivu, saopćili su danas iz ovog ekološkog udruženja

termoelektrana stanariCentar za životnu sredinu iz Banje Luke je, nakon više pokušaja upozoravanja državnih institucija i javnosti, zajedno s organizacijom „ClientEarth“, predao žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice vezano za izgradnju termoelektrane u Stanarima kod Doboja.

U žalbi se navodi da je u ekološkoj dozvoli za ovu termoelektranu, čija je izgradnja počela u maju prošle godine, "dozvoljeno zagađenje 2-3 puta više" od propisanog u EU Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje (LCPD).

BiH kao zemlja članica Energetske zajednice je obavezna da provodi ovu direktivu, saopćili su danas iz ovog ekološkog udruženja.

U žalbi je navedeno da su „prekršene i obaveze prema EU direktivi o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) budući da su promjene u projektu, koje su nastale nakon izdavanja ekološke dozvole, toliko velike da zahtijevaju novu Studiju uticaja na životnu sredinu, koja nije izrađena“.

Podsjećaju da je originalni projekt, za koji je urađena studija, promijenjen tako da se umjesto termoelektrane ukupne snage od 410 MW i efikasnosti od 43 posto gradi termoelektrana od 300 MW sa smanjenom efikasnosti od 38,5 posto.

- Ova tehnologija ne ispunjava EU Direktivu o integriranom sprečavanju i kontroli zagađenja (IPPC) - tvrde iz Centra.

- BiH je već imala probleme s ispunjavanjem obaveza propisanih Ugovorom o Energetskoj zajednici - rekao je Miodrag Dakić, koordinator programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Krajem prošle godine, Ministarsko vijeće Energetske zajednice je izjavilo da BiH ne ispunjava svoje obaveze vezano za legislativu u sektoru gasa. Ovakvo ponašanje može ozbiljno ugroziti članstvo BiH u Energetskoj zajednici.

- Vlasti u BiH i RS-u uporno krše EU direktive, iako time rizikuju sankcije, ne samo sada već i u budućnosti, budući da će obaveze unutar Energetske zajednice vezane za zagađenje iz ovih postrojenja od 2018. godine postati još strože. Ovo bi značilo da će rad ove i sličnih TE biti nezakonit kad one postanu operativne - dodaje Igor Kalaba, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji-jer budućnost je obnovljiva” koju provodi Centar za životnu sredinu.

- Konstantno kršenje EU direktiva, koje ne prolazi neprimjećeno u institucijama EU, nije dobar izbor, posebno za zemlju koja teži da se priključi Evropskoj uniji. Ovakvi projekti su skupe i dugoročne investicije koje zahtijevaju razmišljanje na duge staze. Samo takav pristup će nas poštedjeti zagađenja i nepotrebnih kazni zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, posebno u EU, čiji je prioritet razvijanje čistog i održivog energetskog sektora - zaključuje Kalaba.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook