PREDSTAVLJENI REZULTATI RADA FEDERALNE UPRAVE POLICIJE ZA 2013. GODINU

Sigurnosna situacija u Federaciji je zadovoljavajuća, smanjen broj krivičnih djela

Arhiva15.01.14, 20:42h

Najveći udio u strukturi izvršenih krivičnih djela čine ona iz oblasti imovinskih delikata (krađe, teške krađe, razbojništva, prevara, utaja...) na koja se odnosi čak 65 posto ukupnog broja krivičnih djela, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave policije (FUP) generalni inspektor Dragan Lukač

Dragan Lukač; foto: Nedim TrtakNa području Federacije BiH u 2013. godini evidentirano je 25.068 krivičnih djela što je za 1.419 krivičnih djela, ili za 5,4  posto manje u odnosu na prethodnu, 2012. godinu.

Najveći udio u strukturi izvršenih krivičnih djela čine ona iz oblasti imovinskih delikata (krađe, teške krađe, razbojništva, prevara, utaja...) na koja se odnosi čak 65 posto ukupnog broja krivičnih djela, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Federalne uprave policije (FUP) generalni inspektor Dragan Lukač.

Sumirajući rezultate ostvarene u protekloj godini, Lukač je sigurnosnu situaciju u FBiH ocijenio zadovoljavajućom, istaknuvši da se teška ekonomska i socijalna situacija u BiH snažno reflektira na ukupno stanje u tom pogledu.

Kazao je da je u protekloj godini evidentan porast svih nacionalizama u BiH s različitim motivima, te da ukupno stanje karakteriziraju stalni napadi na temeljne institucije pravne države i dovođenje u pitanje njenog funkcioniranja.

U osvrtu na temeljne pravce djelovanja FUP-a u 2014. godini, Lukač je naglasio da će ukupni kapaciteti kojima policija raspolaže biti stavljeni u funkciju preveniranja i eliminiranja sigurnosnih prijetnji i izazova, odnosno suzbijanja svih oblika kriminaliteta, najavljujući ozbiljne aktivnosti na tom planu.

Potcrtao je riješenost policijskih organa da zajedno i u sadjejstvu s drugim agencijama za provođenje zakona "pređu u ofanzivu zahvatanja nositelja kriminaliteta u najširem smislu, uključujući i one koji se pojavljuju u ulozi izvršitelja".

Odgovarajući na novinarski upit o tome hoće li takav njegov stav ponovno "aktivirati" zahtjeve za njegovo penzioniranje, Lukač je konstatirao da je on još na funkciji te "da je svaki pojedinac koji nešto pokušava napraviti, odnosno koji strši, izložen kao meta za odstrel". Istovremeno, je "otkrio" da će krajem ove godine, na vlastiti zahtjev, otići u mirovinu.

Na rezultate koje je FUP ostvario u 2013. godini ukazao je i federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš, istaknuvši da s direktorom Lukačem ima veoma korektnu i profesionalnu saradnju, te da kao ministar daje punu potporu daljnjem jačanju i angažmanu FUP-a, a sve radi što efikasnije borbe protiv svih oblika kriminaliteta i očuvanja lične i imovinske sigurnosti građana.

Akcentirao je zalaganje FMUP-a na planu jačanja zakonskog okvira, što se ogleda u donošenju i implementaciji novih zakonskih rješenja i njihovog harmoniziranja u skladu s obavezama BiH na evropskom putu.

Radi se o, kako je kazao, Zakonu o matičnim knjigama, čija će konačna implementacija biti okončana 12. maja tekuće godine, do kada će sve općine u FBiH biti uvezane u jedinstveni matični registar, te zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju  oružja i municije koji je u formi nacrta, a kojim se harmoniziraju rješenja na nivou FBiH, uključujući i Nacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH, kao i Nacrt zakona o policijskim službenicima.

Ministar Kurteš je ocijenio da je u protekloj godini ostvaren visoki stepen saradnje s Ministarstvom sigurnosti BiH i MUP-om RS-a, te ministarstvima unutarnjih poslova zemalja regiona.

Prema prezentiranim pokazateljima, u FBiH je u 2013. godini evidentirano 26.655 saobraćajnih nesreća što je za 2,7 posto više u odnosu na 2012. godinu.

Istovremeno, u prošloj je godini zabilježeno 18.350 slučajeva ometanja javnog reda i mira, te 102 napada na službene osobe, kao i 1.228 slučajeva otuđivanja motornih vozila.

U istom periodu, a u sklopu ukupnog broja počinjenih krivičnih djela, na području FBiH evidentirana su 1.094 krivična djela iz oblasti zoupotrebe narkotika, 1.073 slučaja krvnih i seksualnih delikata i 360 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Među ostalim, FUP je u 2013. godini u 1.490 slučajeva postupao po naredbama nadležnih sudova i tužiteljstva, a obavljeno je i 2.715 forenzičkih vještačenja.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook