SASTANAK UNAPRIJED OSUĐEN NA PROPAST

ČOVIĆ: Fuele će džaba doći...

Arhiva16.01.14, 08:33h

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne vidi osnova za prevelik optimizam pred predstojeći sastanak sa europskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom, čija je posjeta Sarajevu planirana za sutra

Dragan Čović nova/ Foto: AnadolijaPredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ne vidi osnova za prevelik optimizam pred predstojeći sastanak sa europskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom, čija je posjeta Sarajevu planirana za sutra.

On bi se u zgradi Delegacije EU u BiH trebao sastati sa liderima bh. političkih stranaka. Čović je ovo jučer izjavio nakon skoro dvosatnog razgovora sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom.

U pripremi sastanka sa Füleom, Čović je prethodno, osim sa Sorensenom, razgovarao sa predstavnicima stranaka iz FBiH, a s ciljem iznalaženja rješenja presude Sejdić - Finci. Istaknuo je da koliko god izbori bili daleko, u razgovorima je prisutna izborna atmosfera i "sve što kažemo u funkciji je kako će neko proći na idućim izborima i to je dosta problematično. Ne vidim mogućnosti za neki iskorak na sastanku u petak".

Ogromna šteta

"Kada je u pitanju približavanje stavova u slučaju Sejdić - Finci, bili smo vrlo blizu zadnja tri-četiri mjeseca. Sjetite se razgovora između Sarajeva, Bruxellesa, Budimpešte i Praga, ali sada se bojim da nitko nije spreman ići dalje u njihovom približavanju, jer smatra da će time iznevjeriti svoje glasačko tijelo, što znači da se opet približavamo izborima u koncepciji razgovora. Drugim riječima, na sastancima koje sam do sada imao sa predstavnicima stranaka, svi su bili učtivi, ali nitko nije dao naznake da bismo mogli riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, kao ni onih u Domu naroda", poručio je Čović.

On smatra da su bh. lideri napravili ogromnu štetu BiH zbog neriješenog pitanja presude Sejdić - Finci, što je dovelo do slike neozbiljnosti u međunarodnim krugovima. Za Čovića, najveći kamen spoticanja je nevjerodostojnost i neiskrenost u razgovorima, te što svako u traženju kompromisa vidi štetu za svoju političku stranku na narednim izborima.

Budući da je Štefan Füle već jednom odgodio razgovore sa bh. liderima jer nije došlo do dogovora, Čović je jučer istaknuo kako ima uvjerenja da će do sastanka u petak, ipak, doći. Međutim, pitanje je, kazao je lider HDZ-a BiH, šta je njegov cilj osim postizanja dogovora. Dodao je i kako on ne može procijeniti da li je sastanak uopće svrsishodan, ali kako se na osnovu svega do sada rečenog postavlja pitanje ima li uopće smisla za njegovo održavanje.

Neodgovornost prema građanima

"Uvjeren sam, kada sve stavimo na političku procjenu, da će se sastanak dogoditi. Ako ne zbog rješenja, onda barem zbog toga da nam se pošalje poruka koliko smo politički neodgovorni bili proteklih godina prema našim građanima", kazao je Čović.

Iako Peter Sorensen jučer po okončanju sastanka nije želio razgovarati sa predstavnicima medija, možda će htjeti danas, nakon sastanka sa čelnicima SDA zakazanog u poslijepodnevnim satima.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook