STABILNOST I POTREBE GRAĐANA STAVLJENE NA PRVO MJESTO

Evropski predstavnici u BiH pozdravljaju današnju mjeru Ustavnog suda FBiH

Arhiva15.01.14, 18:23h

Ovo je važno za funkcionalnost Federacije BiH i doprinosi dobrom upravljanju. Takođe, stabilnost i potrebe građana su stavljeni na prvo mjesto i izbjegnuta je nesigurnost do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o ovom pitanju, kazao je McGuffie

ANDY MCGUFFIEDelegacije Evropske unije (EU) i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini pozdravljaju "odlučno djelovanje Ustavnog suda Federacije BiH prilikom donošenja privremene mjere u slučaju ministra finansija Federacije BiH".

To je izjavio Andy McGuffie, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH,  govoreći o današnjoj mjeri Ustavnog suda FBiH.

"Ovo je važno za funkcionalnost Federacije BiH i doprinosi dobrom upravljanju. Takođe, stabilnost i potrebe građana su stavljeni na prvo mjesto i izbjegnuta je nesigurnost do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o ovom pitanju", kazao je McGuffie.

Dobro je da institucije FBiH imaju vodeću ulogu u rješavanju tog pitanja, smatraju evropski partneri.

Dugoročno gledajući, ovaj slučaj naglašava potrebu za izmjenama i pojašnjenjima relevantnog federalnog zakonodavstva - Zakona o izvršenju budžeta i Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, kako se ne bi ponovila situacija da u odsustvu ministra finansija, odnosno bez njegovog potpisa, ne može biti izvršena nijedna isplata iz federalnog budžeta, navedeno je u današnjem saopćenju.

Neprihvatljivo je da građani, naročito iz najosjetljivijih kategorija, budu dovedeni u takav položaj, istaknuto je također.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: BUDIMIR O ODLUCI DA KRAJINA PRIVREMENO OSTAJE MINISTAR FINANSIJA FBIH: Poštujem odluku Ustavnog suda, ali spor nije okončan!

USTAVNI SUD FBIH PRESUDIO: Odblokirana Federacija BiH: Ante Krajina privremeno ostaje ministar finansija!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook