ODLUKA VIJEĆA MINISTARA BIH

Za boravak u BiH strancima treba 150 KM dnevno!

Arhiva15.01.14, 16:40h

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je i Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH

granica BiHVijeće ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH.

U Odbor za Rome, koji broji 22 člana, imenovani su: Ivica Drmać, Miroslav Tomić, Amra Trnka - Oručević, Stanislava Tanić, Sadeta Škaljić, lvan Tavra, Boris Pupić, Samra Filipović - Hadžiabdić, Ivica Mladina, Drago Vuleta, Enes Šerifović, Dragiša Radić, Melina Halilović, Sead Džemaili, Mehmed Mehić, Sabahudin Tahirović, Haziri Ramadan, Šaha Ahmetović, Snježana Mirković, Jasmina Hakić, Jadranko Durić i lndira Bajramović.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, imenovalo je Branka Vukoju za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, kao najboljeg kandidata s liste, a nakon obavljenog intervjua i dostavljenog prijedloga povjerenstva za izbor.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o najmanjem iznosu sredstava potrebnom za izdržavanje stranca za vrijeme namjeravanog boravka u Bosni i Hercegovine, kojom je definirano da stranac prilikom ulaska u BiH mora raspolagati s 150,00 KM ili protuvrijednosti u stranoj konvertibilnoj valuti za svaki dan namjeravanog boravka u BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o uspostavi Nadzornog tijela za praćenje provedbe Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Za predsjednika devetočlanog Nadzornog tijela imenovan je Milorad Novković (VSTV BiH), a za zamjenika predsjednika Milana Popadić iz Ministarstva pravde BiH. Ovo nadzorno tijelo, između ostalog, usmjeravat će rad svih tijela zaduženih za provedbu strateških mjera, procjenjivat će ostvarene rezultate u odnosu na očekivane, davat će upute za poboljšanje provedbe Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te će kvartalno podnositi izvješće Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je odluku kojom je odobreno izdavanje državnog jamstva po Ugovoru o zajmu za Projekt centralnog grijanja Pala između Gradske toplane Pale d.d. i Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 4,5 milijuna eura, s pripadajućim troškovima.

Podsjeća se da je cilj projekta izgradnja nove toplane na biomasu, kao i rekonstrukcija i proširenje mreže za distribuciju toplote, od čega će korist imati stanovnici Pala jer će korisnicima biti instalirana mjerila toplote i termostatski radijatorski ventili na svakom radijatoru.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za europske integracije, donijelo je Odluku o obveznim obukama iz oblasti europskih integracija, koja sadrži 13 obuka, među kojima su osnove funkcioniranja EU-a, pravo EU-a, IPA fondovi, strateško planiranje u kontekstu programiranja pomoći, kao i vještine izvještavanja. Na ovaj način jasno će se utvrditi potrebna razina znanja za obavljanje određenih poslova, što je dodatna kvaliteta u pravcu razvoja ljudskih resursa i utvrđivanja potrebnih kompetencija za obavljanje poslova.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o formiranju Radne skupine za ocjenu usklađenosti propisa u Bosni i Hercegovini s Konvencijom Vijeća Europe o pranju, traženju, oduzimanju i konfiskaciji prihoda od kriminala i o financiranju terorizma (CEST 198) - Varšavska konvencija. Radna skupina, u kojoj je 15 predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH, u roku od 90 dana izvršit će usklađenost propisa u BiH s Varšavskom konvencijom, te izraditi izvješće s prijedlogom mjera za otklanjanje eventualno uočenih nedostataka i dostaviti ga Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o provedbi JICA projekta „Međunarodni turistički koridor Hercegovine i zaštita okoliša“, čija je provedba započela polovicom 2012. godine i trajat će tri godine, odnosno do lipnja 2015. godine. Osnovni cilj projekta je uspostavljanje održivih mehanizama za razvoj turizma kroz model javno-privatnog partnerstva koji će voditi k formiranju međunarodnog turističkog koridora u Hercegovini.

Prethodno je Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o suradnji s međunarodnim institucijama i donatorima koji djeluju u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini u tijeku 2013. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, primilo je k znanju Izvješće Povjerenstva za kupovinu objekta za potrebe DKP-a BiH u Zagrebu i zadužilo ovo povjerenstvo da nastavi s aktivnostima na traženju ponuda odgovarajućih objekata uvažavajući zadatke definirane odlukom o njegovom osnivanju. Povjerenstvo je zaduženo da izvješće o provedenim aktivnostima dostavi Vijeću ministara BiH do 30. 6. 2014. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, usvojilo je Izvješće sa sastanka Mješovitog povjerenstva po Ugovoru između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međunarodnom cestovnom prometu, koji je održan 26. i 27. rujna 2013. godine u Sarajevu. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH upoznat će sve relevantne subjekte u vezi s aktivnostima i zaključcima Mješovitog povjerenstva.

Na sastanku je, između ostalog, podržan prijedlog bh. izaslanstva da se u 2014. godini broj dozvola za prijevoz robe za i iz trećih država s dosadašnjih 7.000 poveća za 1.000, tako da će iznositi 8.000 dozvola.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, prihvatilo je Izvješće o radu Operativne radne skupine za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini za razdoblje 8. 5. - 31. 12. 2013. godine.

Prema Izvješću, ukupno su pronađena 5.094 komada dobrovoljno predanog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), od čega je 3.112 komada oružja i MES-a (62 posto) dobrovoljno predano i pronađeno, dok je po kantonalnom zakonodavstvu oduzeto 127 komada oružja (2 posto), po zakonodavstvu entiteta i Brčko Distrikta oduzeta su 1.823 (36 posto), a po zakonodavstvu BiH oduzeta su 32 komada oružja (1 posto).

Nadležnim tužiteljstvima u BiH podneseno je 613 izvješća o počinjenom kaznenom djelu, a prijavljeno je 775 osoba, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook