UV ZRAKE NISU OPASNE, AKO SE NE PRETJERUJE

Gdje se možete bezbrižno 'osunčati' u hladnim zimskim danima: Osam razloga zbog kojih je dobro koristiti solarij!

Arhiva15.01.14, 16:48h

Iako se uz upotrebu solarija najčešće vežu upozorenja, ova vrsta 'sunčanja' krajnje je bezopasna i ima brojne pozitivne aspekte ako se koristi umjereno i na pravilan način...

SolarijIako se uz upotrebu solarija najčešće vežu upozorenja, ova vrsta "sunčanja" krajnje je bezopasna i ima brojne pozitivne aspekte ako se koristi umjereno i na pravilan način.

solarij

Solarij i čistoća

Iznimno važno pri korištenju solarija jeste da je njegova čistoća na maksimalnom nivou.

Redovno testiranje stepena čistoće koje je tokom prošle godine kompanija ITR d.o.o uradila u  "SUNLIGHT LOUNGE" d.o.o. (ul. Zmaja od Bosne b.b. u Sarajevu), pokazalo je sljedeće:

Testiranje je vršeno na jednom od solarija, na površini koja je u direktnom kontaktu sa ljudskim tijelom. Bris je uzet nakon dezinfekcije iste. Pomoću luminometra „FIRE FLY“ i u tu svrhu odgovarajućeg brisa „Pocket Swab Plus“, koji otkriva ATP u mikroorganizmima i ostacima hrane/organskim nečistoćama, određen je stepen čistoće.

Očitana vrijednost ATP-a je iznosila 0 fmola, dok je maksimalna dozvoljena količina ATP-a na površinama koje dolaze u dodir sa hranom/tijelom 20.000 fmola. Što znači, da je površina sa koje je uziman bris sterilna, tj. stepen čistoće je maksimalan.

Po iskustvu firme ITR, ovo je tek treći takav slučaj zabilježenu Sarajevu.

To potvrđuju i njemački doktori, Eberhard Wüst, profesor psihologije na universitetu u Stuttgartu, i prof.dr.med. Hagen Tronier sa uneversiteta Witten-Herdecke, pozivajući se na dokaze o biopozitivnim svojstvima sunca i solarija.

UV zrake, bilo prirodne ili umjetne, mogu spriječiti nastanak bolesti poput neurodermitisa ili ga ublažiti, smanjiti akne ili jednostavno poboljšati cjelokupno osobno stanje.

Ipak, moramo imati na umu da liječenje bilo koje bolesti, prije svega, treba prepustiti u ruke liječnika, a solarij se u određenim količinama i uz stručno savjetovanje osoblja može koristiti u sljedeće svrhe:

1. Sprječavanje osteoporoze (stvaranjem vitamina D3)
2. Terapijsko navikavanje na svjetlo
3. Jačanje kardiovaskularnog sistema
4. Ublažavanje simptoma menopauze
5. Jačanje imunog sistema
6. Preventiva protiv SAD (sezonske depresije/zimske depresije)
7. "Izbacivanja"“ endorfine, tzv. „hormoni srece“
8. Liječenje i ublažavanje kožnih problema, kao što su akne, psorijaza itd.

Sunce i sunčeva svjetlost su neiscrpan izvor vitalnosti i snage, pomažu pri jačanju imuniteta, čine nas jednostavno sretnijim i osjećamo se zdravije.

Osim toga, najnovija istraživanja potvrđuju da vitamin D, pored brojnih drugih učinaka,  pozitivno djeluje i na prevenciju gripe te ublažavanje simptoma gripe i prehlade. te bi ovaj vitamin uskoro mogao zamijeniti neučinkovite i štetne vakcine. 

U zimskim mjesecima, kada je smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti, svakako se preporučuje uzimanje vitamina D u obliku dodataka prehrani i odlaskom u solarij.

Gdje u Sarajevu možete naći kvalitetan solarij?

Ukoliko se sunčate u solariju, koristite usluge istih i obavezno kvalitetnih solarija, namijenjenih za sve tipove kože. Preporuka je da se koriste solariji povezani sa analizom kože, kao i oni koji pospješuju produkciju melanina i stvaranje vitamina D.

Takve vrste solarija možete naći i u Sarajevu, a među njih spada i Sunlight Lounge na Baščaršiji i u TC Robotu (kod Socijalnog), gdje vas očekuje stručno osoblje koje će vas posavjetovati kako pravilno i sigurno koristiti ove moderne i ekskluzivne solarije.

Stručnjaci također savjetuju i postepeno i umjereno sunčanje, kako u solariju, tako i na suncu. Naša koža se svakih 28 dana kompletno obnavlja, što mozete i sami primjetiti kada vam, poslije odmora na moru, koža brzo izgubi preplanuli ten.

Kod sunčanja u solariju, UVB zrake pospješuju indirektno tamnjenje kože i samim tim stvaranje melanina (tamnog pigmenta), što koristi kao prirodna zaštita kože.

Dakle, recept je jednosatavan - ne pretjerujte, sunčajte se umjereno, pametno i zdravo!

solarij

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook