ISTINOMJER

Za četiri mjeseca značajan napredak političkih partija u osam od 1.569 obećanja!

Arhiva15.01.14, 13:51h

U analizi je navedeno da su do septembra 2013. sve partije na vlasti uspjele ostvariti značajniji napredak u ispunjavanju tek 4,1 posto svojih obećanja datih u predizbornoj kampanji

istinomjer

U posljednjem kvartalu 2013. nisu zabilježene značajne promjene u dinamici ispunjavanja predizbornih obećanja partija na vlasti na državnom i entitetskim nivoima, pokazala je analiza Udruženja građana "Zašto ne".

Ističu da, ukoliko partije na vlasti nastave ovim tempom neće ostvariti ništa bolji rezultat od svojih prethodnika u prošlom mandatu.

U analizi je navedeno da su do septembra 2013. sve partije na vlasti uspjele ostvariti značajniji napredak u ispunjavanju tek 4,1 posto svojih obećanja datih u predizbornoj kampanji.

U kategoriji djelimičnog napretka našlo se 25,4 posto obećanja, dok je čak 70,4 posto predizbornih obećanja ostalo s malom ili nikakvom šansom da će biti ispunjena do kraja mandata.

Od septembra do decembra 2013., nije se mnogo promijenilo: do kraja decembra 2013. svega 53 od ukupno 1.569 obećanja promijenilo je status u odnosu na septembar iste godine.

Za četiri mjeseca, jedanaest partija uspjelo je dobiti 39 novih pozitivnih te 14 negativnih ocjena za ispunjavanje predizbornih obećanja.

Među 39 pozitivnih ocjena, svega je osam obećanja kod kojih je ostvaren značajan napredak.

Posmatrano u procentima, za četiri mjeseca zabilježen je napredak u tek 2,5 posto ukupnog broja obećanja, dok je značajniji napredak zabilježen u samo 0,5 posto obećanja.

Gledano po partijama, za prethodna četiri mjeseca, najbolji rezultat ostvarila je SDA, čijih 20 obećanja je promijenilo ocjene, pri čemu je 16 obećanja dobilo više, a četiri niže ocjene od prethodnih.

Slijedi SDP, čijih je devet obećanja dobilo više, a dva niže ocjene u odnosu na septembar 2013.

Od sedam obećanja SPRS pozitivne ocjene dobilo je pet, a negativne dva obećanja. SBBBiH je dobio šest novih ocjena (tri pozitivne i tri negativne), dok je NSRzB dobila četiri nove ocjene (dvije pozitivne i dvije negativne).

SNSD je zabilježio promjene u ocjenama svega četiri obećanja, od čega su u dva slučaja ocjene povećane, a u dva je ocjena smanjena.

Najmanji broj novih ocjena dobio je DNS, koji je zabilježio jednu novu pozitivnu ocjenu.

Najviše promjena zabilježeno je u obećanjima partija koje učestvuju u radu Vlade FBiH.

Neki od poteza Vlade FBiH koji su najviše utjecali na promjene ispunjenosti obećanja su usvajanje Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina, osnivanje Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, te utvrđivanje Nacrta zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost FBiH.

Konačno usvajanje Strategije reforme penzijskog sistema u FBiH donijelo je pozitivne ocjene jednom obećanju SDP-a, ali i negativne ocjene za NSRzB, SDA i SDP, jer strategija odriče mogućnost uvođenja više stubova PIO, koje su u svojim izbornim programima obećale sve ove partije.

U aktivnostima Vijeća ministara nije pronađeno mnogo toga što je bitno utjecalo na promjenu statusa obećanja partija koje učestvuju u njegovom radu.

Pozitivne ocjene zabilježio je SBBBiH u oblasti kontrole naouržanja, jačanju transparentnosti u oblasti odbrane te međunarodne saradnje na ovom polju.

S druge strane, tri obećanja SBBiH u oblasti kulture dobila su negativne ocjene zbog kontinuiranog odbijanja Ministarstva civilnih poslova BiH da se pozabavi pitanjem finansiranja institucija kulture od značaja za BiH.

Jedna od gorućih tema u proteklom periodu, smjena kadrova SDS-a u Vijeću ministara, donijela je negativnu ocjenu za obećanje SNSD-a o saradnji s partijama iz Republike Srpske, dok je ova stranka zabilježila pozitivnu ocjenu vezano za pokretanje aktivnosti za deblokiranje sredstava Elektroprenosa BiH.

U Republici Srpskoj, usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, promijenilo je nekoliko ocjena u obećanjima SPRS, i u pozitivnom i u negativnom pravcu.

Nekoliko obećanja koja se odnose na visinu penzija u RS-u prvi put su dobila pozitivne ocjene kada je Vlada RS-a donijela odluke o povećanju penzija za ukupno 5,5 posto.

Usvajanje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj također je donijelo pozitivne promjene nekim obećanjima SPRS.

S druge strane, staro obećanje SNSD-a o izgradnji aerodroma u Trebinju izgubilo je svaku šansu za ostvarivanje nakon što je ovo preduzeće i zvanično ugašeno, brisanjem iz Registra privrednih subjekata.

U prethodnom mandatu, “Istinomjer” je pratio ispunjavanje svega 367 obećanja na državnom nivou vlasti, bez entitetskih vlada.

Uključivanje novih partija i nivoa vlasti u monitoring, te znatno veći broj obećanja partija u aktuelnom mandatu nisu, kako se čini, nimalo pomogli ostvarivanju pozitivnijeg rezultata u ispunjavanju predizbornih obećanja.

Ukoliko do kraja mandata bude zadržan isti tempo u ispunjavanju obećanja, u najboljem slučaju tek 5,2 posto od 1.569 obećanja ima velike šanse da bude ispunjeno do oktobra 2014., što znači da bi bio ostvaren tek neznatno bolji rezultat od onog koji su postigle partije na državnom nivou u prošlom mandatu, kada su uspjele ispuniti ukupno pet posto predizbornih obećanja.

S druge strane, ako i negativni trendovi budu nastavljeni do kraja mandata, do oktobra 2014. može se očekivati da će čak 73,3 posto datih obećanja ostati neispunjeno, što je znatno više od 64 posto neispunjenih obećanja koliko su imale partije u prethodnom mandatu.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook