CAKIR JE POZNAT PO 'LAKOM POTEZANJU KARTONA'

Turski sudija na Svjetskom prvenstvu nakon 40 godina

Arhiva15.01.14, 13:13h

Turski arbitar Cuneyt Cakir, koji je poznat po 'lakom potezanju kartona' , prvi je turski sudija na Svjetskom prvenstvu nakon 1974. godine, kada je na Mundijalu u Njemačkoj sudio Dogan Babacan

Cuneyt Cakir

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je spisak od 25 glavnih sudija i njihovih pomoćnika koji će dijeliti pravdu na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Brazilu. Među 25 centralnih arbitara nalazi se i Turčin Cuneyt Cakir, koji je prvi turski arbitar na Mundijalu nakon 40 godina, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Na sastanku Sudijskog komiteta FIFA-e u Zurichu, kojim je predsjedavao Jim Boyce, izabrano je 25 arbitara sa pomoćnicima iz 43 zemlje, te još osam dodatnih sudija. Prema donesenoj odluci, na Svjetskom prvenstvu iz Azije (AFC) će učestvovati četvorica sudija, Afrike (CAF) tri, Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) tri, Južne Amerike (CONMEBOL) pet, Okeanije (OFC) jedan, te iz Evrope (UEFA) devet sudaca.

Turski arbitar Cuneyt Cakir prvi je turski sudija na Svjetskom prvenstvu nakon 1974. godine, kada je na Mundijalu u Njemačkoj sudio Turčin Dogan Babacan. Cakirovi pomoćnici na Svjetskom prvenstvu u Brazilu biće Bahattin Duran i Tarik Ongun.

Tridesetsedmogodišnji arbitar Cuneyt Cakir ovim poslom počeo se baviti 1994. godine. U Turskoj Super ligi počeo je dijeliti pravdu 2001. godine, pod licencom FIFA-e je od 2006. godine, dok u Ligi prvaka sudi od 2010. godine. Turčin je najviše pažnje privukao u osmini finala Lige prvaka između Manchester Uniteda i Real Madrida, kada je Portugalcu Naniju dao crveni karton nakon čega su Madriđani „okrenuli utakmicu“ u svoju korist, te je naišao na osude brojnih medija. Britanski „Guardian“ tada je za Cakira napisao "turski mučitelj". Cakir, koji je poznat po "lakom potezanju kartona", sudio je također i kvalifikacionu utakmicu za Svjetsko prvenstvu između Hrvatske i Srbije na stadionu „Maksimir“ u Zagrebu.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook