CECILIA MALMSTROM, KOMESARKA EU ZA UNUTRAŠNJE POSLOVE

Ekstremizam najveća prijetnja Evropi!

Arhiva14.01.14, 19:02h

Prema njenom mišljenju, deničarski i ljevičarski ekstremisti u ozbiljnoj mjeri "radikaliziraju cijelu Evropu" i čine je opasnim mjestom za život

Cecilia Malmstrom

Komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom izjavila je za Švedski radio (SR) da je je "ekstremizam danas najveća prijetnja Evropi", prenosi Anadolu Agency (AA).

"Najveća prijetnja danas u Evropi dolazi od agresivnog desničarskog ekstremizma. Taj ekstremizam osjeti se u Grčkoj, Bugarskoj, ali i u Mađarskoj", kazala je Malmstrom, dodajući kako Evropa sve više postaje mjesto gdje značajnu ulogu igraju ekstremne političke partije.

Prema njenom mišljenju, deničarski i ljevičarski ekstremisti u ozbiljnoj mjeri "radikaliziraju cijelu Evropu" i čine je opasnim mjestom za život.

Ipak, ona dodaje kako je najveći problem što su pojedini desničarski pokreti vrlo utjecajni i u državnim parlamentnima u nekim zemljama.

"Također, osim u politici, ekstremisti utječu i na medije. U nekim zemljama su ušli i u koalicije kao što je slučaj sa Geert Wildersom iz Partije sloboda u Holandiji", rekla je ona.

Na kraju je naglasila kako će Evropska unije učiniti sve kako bi se pomoglo u borbi protiv svakog vida ekstremizma u Evropi.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook