NAKON SASTANKA SA VALENTINOM INZKOM

Premijer Nikšić tvrdi: Kriza u FBiH bit će riješena u četvrtak!

Arhiva14.01.14, 17:59h

O tom rješenju Nikšić je danas obavijestio OHR, ali javnosti nije htio govoriti o detaljima, no izričito je potvrdio da će situacija biti riješena u četvrtak

nermin nikšić Foto_DEPOPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas novinarima u Sarajevu nakon sastanka s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom da će svoje rješenje za izlazak iz situacije u kojoj se FBiH nalazi nakon smjene ministra finansija Ante Krajine ponuditi Vladi FBiH na sjednici u četvrtak.

O tom rješenju Nikšić je danas obavijestio OHR, ali javnosti nije htio govoriti o detaljima, no izričito je potvrdio da će situacija biti riješena u četvrtak.

- Postigli smo visok stepen saglasnosti oko toga ko je ključni krivac za krizu u Federaciji BiH. Informiran sam o aktivnostima koje OHR vodi i koje imaju još namjeru voditi, ja sam njih informirao o aktivnostima koje ja imam namjeru predložiti Vladi u četvrtak, a oni će oko toga interno razgovarati. Imat ćemo i dalje komunikacije s njima - kazao je Nikšić.

Na pitanje da li će rješenje koje nudi odblokirati situaciju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Nikšić kaže da je pomalo neopravdano zapostavljena situacija u vezi s potpisivanjem pisma u vezi sa stand-by aranžmanom s MMF-om što je također dužnost ministra finansija.

- Zaslijepljeni smo činjenicom da govorimo o tome da su blokirane isplate iz federalnog budžeta - rekao je Nikšić i dodao da su zbog činjenice da nije poslano pismo namjere MMF-u blokirani i Republika Srpska i Brčko Distrikt.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić uputio je jutros pismo predsjedniku FBiH Živku Budimiru u kojem navodi da on (Budimir) nije mogao smijeniti ministra finansija Antu Krajinu na osnovu premijerovog zahtjeva od 10. decembra 2012. godine (za smjenu osam Vladinih ministara).

Premijer naglašava da se Budimir već jednom, 17. 12. 2012., očitovao o tome i da je  (premijerov) postupak za smjenu tada  okončan pa Krajina nije ni mogao biti smijenjen na osnovu njega.

"Koristim priliku da Vas izvijestim kako smatram da je postupak smjene osam ministara u Vladi FBiH, koji sam pokrenuo 10.12.2012.godine, okončan vašim odgovorom 17.12.2012. godine i ne može biti razlogom za smjenu bilo kojeg od ministara, kao što to nije mogao biti ni u slučaju ministra Krajine", citat je iz premijerovog pisma.

"Nakon razgovora s pojedinim ministrima zaključio sam kako su oni u strahu da ćete i dalje nastaviti sa zloupotrebom ovlaštenja i ući u nezakonit i neustavan proces njihove smjene, navodno postupajući po mom zahtjevu od 10.12.2012.godine, za koji ste me još 17.12.2012. godine izvjiestili kako se nisu stekli uslovi za postupanje po istom te ste ga odbili.

To Vas nažalost nije spriječilo da pokušate bez mog prijedloga smijeniti ministra Krajinu, čime ste, kao i u slučaju prihvatanja bjanko ostavke ministra i dopremijera Radivojevića, pokazali koliko ste daleko spremni ići u ostvarivanju Vaših političkih ciljeva, a o čemu će konačnu ocjenu dati Ustavni sud Federacije BiH u sporu koji sam pokrenuo", naveo je također premijer Nikšić.

Ponašanje predsjednika FBiH dodatno je otežalo rad u Vladi, ističe on.

"Pojedini ministri nisu spremni neovisno donositi odluke, plašeći se da mogu biti izloženi vašoj odmazdi ukoliko na sjednicama Vlade budu glasali prema svojoj savjesti a protiv Vaše volje", istaknuo je premijer u pismu predsjedniku FBiH.

Razrješenjem federalnog ministra finansija Ante Krajine, što je nedavno učinio Živko Budimir, u Federaciji je uslijedila blokada svih isplata iz federalnog budžeta jer je ministar iz resora finansija zakonski prvi potpisnik isplatnih naloga.

Od budžetskih korisnika, aktuelnu blokadu su prvi iskusili ratni vojni invalidi i porodice poginulih branilaca jer su oni, prema Zakonu o izvršenju budžeta, prvi na redu za isplate do sada uobičajenih mjesečnih naknada.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook