NEZAPAMĆENE TEMPERATURE U BIH

Vrijeme zbunilo prirodu: Zmije prepadaju građane, voćke cvjetaju...

Arhiva15.01.14, 08:03h

Toplo vrijeme zbunilo je i neke od biljaka, te su počele cvjetati. Neuobičajeno visoke temperature ne idu na ruku ni građanima

zmija nova

Neuobičajeno toplo vrijeme s temperaturama i do 15 stepeni Celzijusa zadržat će se i u idućim danima, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nezapamćeno visoke temperature za siječanj zbunile su prirodu. Damira Ćorića iz Širokog Brijega tako je neugodno iznenadila zmija koju je jučer vidio u blizini svoje kuće, piše Večernji.ba.

Toplo vrijeme zbunilo je i neke od biljaka, te su počele cvjetati. Neuobičajeno visoke temperature ne idu na ruku ni građanima. Naime visoke temperature u ovo doba godine pomažu razmnožavanju virusa i bakterija zbog čega su ambulante već danima zatrpane pacijentima. Ništa lakše nije niti onim doktorima koji rade u hitnim pomoćima, jer ovakvo vrijeme izaziva zdravstvene tegobe kod hroničnih bolesnika, te je tako povećan broj intervencija zbog visokog krvnog pritiska, moždanih udara, problema sa plućima.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u utorak se u BiH očekuje postupno naoblačenje sa jugozapada koje će krajem dana usloviti kišu u zapadnom dijelu Bosne, Krajini i jugu Hercegovine, dok se i u srijedu očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom. Intenzivnije padaline se očekuje u južnim i jugozapadnim područjima.

Najviše dnevne temperature do 14 stepeni Celzijusa.

(Večernji/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook