SPECIJALNI RAT

Mene u parlament nije birao SDS, nego građani koji poštuju i vole BiH

Arhiva14.01.14, 14:16h

Metode Srpske demokratske stranke (SDS) u obračunu sa svojim neistomišljenicima, sa ljudima koji se bore za državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda su nama poznate - kazao je Feni poslanik SDP-a BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović

 Denis BećirovićMetode Srpske demokratske stranke (SDS) u obračunu sa svojim neistomišljenicima, sa ljudima koji se bore za državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda su nama poznate - kazao je Feni poslanik SDP-a BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

Bećirović smatra da SDS ne treba potcjenjivati kao ni metode te stranke.

- Istorija BiH u zadnje dvije decenije nas uči da na to nemamo pravo. Ovo što se događa posljednjih dana moram reći da je to klasični specijalni rat. Taj specijalni rat ima tri faze - kazao je Bećirović, reagirajući na, kako je rekao, nove napade na njega „koji su svakodnevni“.

Po njegovim riječima, prva faza je žestok napad SDS-a 'uz snažnu njihovu stranačku i medijsku artiljeriju koja im stoji na raspolaganju'.

- Ako u prvoj fazi ne postignu rezultat, onda ulaze u drugu fazu. Druga faza je pokušaj discipliniranja onoga koga su napali. Ako i u drugoj fazi ne postignu rezultat onda ulaze, očigledno, u treću i posljednju fazu, a to je frontalni napad, jedna potpuna medijska satanizacija s pokušajima personalne diskreditacije - kazao je Bećirović.

Dodao je da je SDS ušao u ovu treću fazu, jer ne polemizira sa njegovim argumentima, "koji su potpuno utemeljeni u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH", već sve više posežu za "prizemnim personalnim diskreditacijama“.

- Paralelno s ovim napadima SDS-a, moram reći da sam izložen i drugim vrstama napada i prijetnji koje su, po mom sudu, opasnije prirode. Ali taj dio posla je već posao za nadležne institucije i agencije zadužene za sigurnost. Ipak, uprkos svemu, ne želim vjerovati da te fizičke prijetnje imaju veze s današnjim SDS-om - kazao je Bećirović.

Istaknuo je da mora vrlo jasno poručiti da ga u državni parlament nije birao SDS, već "građani BiH koji poštuju i vole državu BiH".

- Nisam, dakle, kao neki, kompenzacioni poslanik već poslanik koji je na posljednjim općim izborima ušao u parlament s najvećim brojem glasova u Federaciji BiH na posljednjim općim izborima, pa ako hoćete i najvećim brojem glasova za državni parlament od uvođenja otvorenih listi, kada je riječ o FBiH - kazao je Bećirović.

Navodi da je ovih dana primio hiljade poruka i pisama podrške iz svih dijelova BiH i to mu daje veliku energiju, „da su ljudi svjesni o čemu je ovdje riječ“.

- Ovaj udar SDS-a otvara oči svima u ovoj zemlji i kako je krenulo, možda ovo postane i jedna velika prekretnica u borbi za Bosnu i Hercegovinu, i svi uviđaju da je država BiH preča od bilo koje stranke i pojedinca i da je „vrag odnio šalu“ kada je u pitanju odbrana državnosti BiH. Poslije ovoga ništa više neće biti isto, a ni međunarodna zajednica više neće moći sjediti skrštenih ruku kao što je to do sada radila - kazao je Bećirović.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta Aleksandra Pandurević izjavila je krajem prošle sedmice da je Klub poslanika SDS-a pokrenuo inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića s funkcije člana Kolegija tog doma navodeći da je, kako je kazala, zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija s ostalim članovima Kolegija, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana RS-a.

Kazala je i da su te kvalifikacije "antiustavne i antidejtonske, jer RS ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima“.

 

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook