BEZ DAVANJA OVLAŠTENJA POMOĆNIKU

Vlada Federacije odbila Budimirov prijedlog

Arhiva14.01.14, 14:13h

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu, bez ijednog glasa za, s devet protiv i pet uzdržanih, odbila zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za donošenje odluke o davanju ovlaštenja pomoćniku federalnog ministra finansija za potpisivanje naloga platnih transakcija iz budžeta FBiH

vlada federacijeVlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu, bez ijednog glasa za, s devet protiv i pet uzdržanih, odbila zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za donošenje odluke o davanju ovlaštenja pomoćniku federalnog ministra finansija za potpisivanje naloga platnih transakcija iz budžeta FBiH.

- Nije prihvaćen prijedlog predsjednika FBiH uz tumačenje Ureda za zakonodavstvo da ne postoji zakonski uvjet za prihvatanje ili donošenje takve odluke - izjavio je novinarima Živko Budimir, koji je prisustvovao dijelu sjednice Vlade FBiH.

Budimir je dodao da je tokom rasprave o toj tački dnevnog reda dat prijedlog da se dnevni red današnje sjednice Vlade proširi s tačkom 'razmatranje prijedloga izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta.

Kako je poznato, sve isplate iz federalnog budžeta obustavljene su zbog smjene nadležnog ministra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Budimir je kazao da je očito da u ovoj situaciji „postoje određeni razlozi premijera i nekih drugih članova Vlade koji jednostavno žele vršiti pritisak na predsjednika Federacije BiH da bi povukao svoju odluku i vratio dosadašnjeg ministra finansija Antu Krajinu“.

- U kojoj mjeri je to korektno, ne samo prema predsjedniku Federacije BiH nego i prema građanima Federacije BiH, posebno budžetskim korisnicima koji očekuju rješenje ove situacije, ne želim donositi sud. O tome neka sud donesu svi oni koji očekuju rješenje ove situacije i normalno funkcioniranje Federacije BiH - izjavio je Budimir.

Predsjednik Federacije BiH je naglasio da smatra da Federacija BiH ne može ovisiti o jednom čovjeku, „ma kako se taj čovjek zvao i na kojoj funkciji bio“.

- Moja inicijativa nije bila samo s namjerom da se razmatra ovakva odluka. Ustav Federacije BiH i članak 18. i 19. Zakona o Vladi FBiH daju dovoljno prostora Vladi da intervenira u ovakvim situacijima - kazao je Budimir, dodajući da se danas na Vladi mogla otvoriti rasprava i tome da li ima zakonskih osnova za donošenje uredbe kojom bi se riješili ovi problemi.

Budimir je potvrdio da je u ponedjeljak predsjednicima i zamjenicima predsjednika klubova zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, uputio pozive za konsultacije o pitanju izbora i imenovanja federalnog ministra finansija radi što skorijeg rješenja novonastale situacije.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook