SKANDALOZNO

Petina bogatih u BiH prima novac iz fonda socijalne zaštite

Arhiva14.01.14, 14:07h

Novac koji je namijenjen davanju najsiromašnijim stanovnicima BiH kroz obavezni program socijalne zaštite najvećim dijelom završi u džepovima onih koji uopće nisu siromašni

siromaštvoNovac koji je namijenjen davanju najsiromašnijim stanovnicima BiH kroz obavezni program socijalne zaštite najvećim dijelom završi u džepovima onih koji uopće nisu siromašni.

Radi se o desecima mil. KM na godišnjem nivou, čime se svake godine zbog neprimjerene i nepravične raspodjele novca napravi direktna šteta proračunima entiteta, kantona, i općine, ali i samim građanima kojima takva socijalna pomoć stvarno treba, piše Večernji list

Ministarstvo rada i socijalne pomoći Federacije BiH u najnovijoj studiji pod nazivom “Proračunske novčane naknade za socijalnu zaštitu u BiH – Šta funkcionira, a šta ne” tvrdi kako socijalna zaštita u FBiH nije najbolje usmjerena prema siromašnima. U studiji Federalno ministarstvo rada i socijalne pomoći izražava zabrinutost što veliki dio novčanih sredstava iz socijalne zaštite ide na račun najbogatije petine.

“To je prilično loš rezultat za vrstu pomoći kod koje se podrazumijeva proces ciljanja, i to znači da se proračunska sredstva ovdje rasipaju”, stoji u zaključku spomenutog ministarstva.

Bolje ciljanje bi po njima omogućilo da oni koji su zaista siromašni dobivaju više, a time bi se stvorile mogućnosti za uštedu proračunskih sredstava jer kod ove vrste socijalne zaštite, prema podacima koje smo dosad vidjeli, postoji značajan rizik za nepovoljan proračunski scenarij.

 

(večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook