REAGIRANJE NA SKANDAL U 'CENTRALNOM DNEVNIKU'

BH Telecom detaljno pojašnjava: Kako je Radončić izgubio glasove, a Izetbegović pobijedio u anketi Face TV-a?!

Arhiva14.01.14, 11:26h

Nakon što je su Fahrudin Radončić i SBB BiH žestoko reagirao na skandal koji se dogodio, kako su ga svi označili, u režiji BH Telecoma u kojem je u telefonskoj anketi Face TV za političku ličnost godine dugodišnji tihi gazda ovog najvećeg telecom operatera Bakir Izetbegović u kratkom vremenskom periodu pregazio sve svoje protivnike, iz ove kompanije su poslali demantij koji prenosimo u cjelosti

bakir izetbegovic face tv

Vezano za komentare i pisanja pojedinih medija o rezultatima glasanja za izbor CD ličnosti godine u „Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem“ od subote, 11.01.2014. godine, a kojim se kompanija BH Telecom optužuje za uticaj na rezultate navedene ankete, ovim putem obavještavamo javnost da je riječ o potpuno neutemeljenim i netačnim insinuacijama pojedinaca te da BH Telecom nikada nije niti će uticati na rezultate bilo koje ankete.

Pored činjenice da BH Telecom nema nikakvog interesa da utiče na jednu televizijsku anketu, ističemo da uticaj na rezultate anketa nije tehnički izvodiv. Servis teleglasanje je implementiran na IN (Intelligent Network) platformi najvećeg proizvođača tog tipa opreme – NSN koju koriste vodeći svjetski telekom operatori te nikakve manipulacije od strane uposlenika nisu moguće obzirom da se radi o zaštićenom standardiziranom ITU-T INAP protokolu.

Imajući u vidu neosnovano iznesene optužbe, u interesu nam je,  prije svega, da javnost istinito informišemo o činjenicama vezano za konkretni događaj.

Naime, dana 11.01.2014. godine u 16:42 dežurni uposlenik je poslao krajnje rezultate glasanja aktiviranog prehodnog dana i aktivirao novo glasanje u 18:40. Također, istog dana u 19:46 je mail-om poslao presjek glasova za period od 18:40 do 19:45 za 11.01.2014. godine, kao što je dogovoreno sa Face TV, a za što se kao dokaz dostavljaju Print Screenovi iz kojih se može vidjeti tačno vrijeme kada su rezultati proslijeđeni mailom.

bh telecom anketa

Dežurni uposlenik je oko 20:00 kontaktiran od Face TV i obaviješten da nisu stigli rezultati koje je proslijedio u 19:46, te je iste pročitao putem telefona i poslao fax-om, a što predstavlja nenamjerno kašnjenje od 15 minuta u dostavi rezultata za koje dežurni uposlenik nije znao niti je mogao uticati.

Razlog kašnjenja u dostavi rezultata glasanja mailom, što je naknadno utvrđeno, je otežan rad jednog od LAN mrežnih elemenata, kao rezultat hardverskog kvara, a što je za posljedicu imalo povremene prekide u radu dijela interne mreže. U skladu sa navedenim došlo je do povremenog, u nekim trenucima i potpunog prekida u radu internog e-mail servisa za navedni manji dio mreže, a što je onemogućilo dostavu rezultata glasanja mailom prema Face TV u terminu 19:45. Navedena smetnja je otklonjena izmjenom hardverske komponente u 21:00, ali dežurni uposlenik u momentu dostave izvještaja nije imao informaciju o uzroku problema.

Napominjemo da navedni problem niti u jednom trenutku nije ugrozio rad servisa za teleglasanje, niti komunikaciju navedenog dijela mreže sa serverskom platformom servisa teleglasanja te da je glasanje okončano u 19:45 kao što je ugovoreno.

Također ističemo da u slučaju anketa sa relativno malim brojem poziva, svaki naredni poziv, odnosno glasanje, može dovesti do velike razlike u procentualnim rezultatima te stoga upućujemo one koji su iznijeli optužbe na račun BH Telecoma da razloge u promjeni rezultata glasanja potraže negdje drugo.
  
Izuzetno nam je žao što je navedeni tehnički problem uzrokovao probleme u realizaciji programa Face TV, ali i rezultirao negativnim insinuacijama i komentarima koji su nanijeli štetu ugledu kompanije BH Telecom.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: SKANDAL U REŽIJI BH TELECOMA, POSLJEDNJEG POLITIČKOG OPERATERA U EVROPI : Face TV zbunjen, Radončić ljut, Izetbegović zadovoljan


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook