ZNATE LI KOJI SU PRVI ZNACI DEMENCIJE

Jeftin test koji možete obaviti sami kod kuće: U samo 15 minuta provjerite patite li od Alzheimerove bolesti

Arhiva13.01.14, 22:56h

Test se sastoji od niza pitanja putem kojih se testira orijentacija (mjesec, dan, godina), jezik (verbalna fluentnost i nazivi fotografija), zaključivanje i računanje (apstrakcija i brojke), vizualno-prostorno snalaženje (trodimenzionalna konstrukcija, crtanje sata), te sposobnost rješavanja problema i sposobnost pamćenja

alzheimerNaučnici američkog univerziteta Ohio osmislili su kućni test koji ljekarima može pomoći da otkriju rane simptome demencije kod svojih pacijenata, poput Alzheimerove bolesti. Test je jeftin, a što je najvažnije - pacijent ga može obaviti sam, bez stručnog nadzora i traje svega 15 minuta, tvrde naučnici.

Test se sastoji od niza pitanja putem kojih se testira orijentacija (mjesec, dan, godina), jezik (verbalna fluentnost i nazivi fotografija), zaključivanje i računanje (apstrakcija i brojke), vizualno-prostorno snalaženje (trodimenzionalna konstrukcija, crtanje sata), te sposobnost rješavanja problema i sposobnost pamćenja.

- Utvrdili smo da s ovim testom postižemo jednako dobar i kvalitetan rezultat kao s detaljnim testiranjem kod ljekara. Ako ovakvim jeftinim, jednostavnim testom možemo bolest otkriti u vrlo ranoj fazi, bez opsežnog testiranja u ordinaciji, štedimo vrijeme i novac, a možemo i ranije početi s raspoloživim terapijama, pojašnjava dr. Douglas Scharre, koji je sa svojim timom razvio test.

On tvrdi i kako su terapije za demenciju daleko učinkovitije ako se počnu primjenjivati što ranije, a trenutno je situacija takva da prođu skoro i po tri godine od prvih simptoma do posjeta ljekaru i uspostavljanja tačne dijagnoze.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook