IVICA DAČIĆ, SRBIJANSKI PREMIJER

Srbi nisu krivi za Prvi svjetski rat, Srbija je bila na strani pobjednika

Arhiva13.01.14, 18:39h

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine slijedi 28. januara; Ne tražim izbore, ne bi trebalo da ih bude, rekao je premijer Srbije

Ivica Dačić nova

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će dijalog Beograda i Prištine u Bruxellesu biti nastavljen 28. januara, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

„Danas sam se sa Catherine Ashton dogovorio da 28. januara nastavimo dijalog“ rekao je Dačić na proslavi pravoslavne Nove godine za djecu ispred Skupštine Grada Beogarada.

On je dodao da postoji problem „perifernih pitanja“ na koja je on ukazivao i da ona postoje ključna politička pitanja.

„Priština želi da kroz bilo koje forme afirmiše svoju državnost i da se time stvaraju nepotrebni problemi u implementaciji Bruxellesog sporazuma“, izjavio je Dačić.

Srbijanski premijer je ostavku Krstimira Pantića na mjesto zamjenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo okarakterisao kao lični čin i da je najvažnije da Beograd ima jedinstvenu politiku o tome šta dalje.

Dačić je ponovio stav da Vlada Srbije neće prihvatiti uslovljavanja koja se tiču statusnih pitanja, dodavši da se s druge strane moraju tražiti kompromisna rješenja.

„Više sam puta to ocenio da je to ’hod po žici’. Tražiti rešenje da se što pre dođe do konstituisanja Zajednice srpskih opština. Ponavljanje svih izbora na severu Kosova ne bi bila dobra varijanta“, poručio je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da Vlada Srbije mora nastaviti dijalog i da je ministar za Kosovo Aleksandar Vulin najviše zaslužan za implementaciju Bruxelleskog sporazuma, a protiv čega je, kako je doadao, sam bio.

„Mora se tražiti kompromisno rešenje. Ako nema kompromisnog rešenja, neće moći da se dalje primenjuje Bruxelleski sporazum“, ocijenio je Dačić ne želeći da ulazi u nesporazum između Krstimira Pantića i Aleksandra Vulina.

Premijer Srbije nije želeo da govori o medijskim najavama hapšenja osumnjičenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ali je istakao da vlada na čijem je čelu nije ništa čekala.

„Očigledno da je došlo do novih informacija koje mogu da omoguće da se istraga završi i da se eventulano podignu optužnice i sankcionišu oni koji su za to krivi“, rekao je Dačić.

Dodavši da to mora da bude „radi institucija sistema“, on nije želio da to komentariše sa političkog aspekta.

On je podvukao da će odgovarati svi oni koji su počini krivično djelo.

„Odgovarat će svi, bez obzira na političku pripadnost“, poručio je Dačić.

Upitan o navodima da je Srbija kriva za početak Prvog svjetskog rata Ivica Dačić je rekao da je Srbija bila na strani pobjednika i da ne može biti okrivljena za izbijanje rata.

„Sarajevski atentat je bio samo neposredni povod za rat. Rat bi sigurno izbio nekim drugim povodom bez obzira na to. Nije dobro da se ceo svetski rat svodi na to da su ga izazvali Srbi, to istorijski nije tačno“, naveo je Dačić dodavši da je odbrana srpskih nacionalna intersa da se o Prvom svjetskom ratu, uzrocima i povodima, jednostavno ne pretrpi revizija.

Dačić je kazao i da ne traži izbore i da pitanje vanrednih izbora nije pitanje za njega.

„Ne tražim izbore, ne bi trebalo da ih bude“, zaključio je srbijanski premijer.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook