VIDEO/ CINEMA TV FILM DANA

Prije ili kasnije pojavi se izazov kojem ne možete odoljeti i koji vas sigurno vodi na put bez povratka - 'Lovci na glave' večeras u 21 sat

Arhiva12.01.14, 12:12h

Gotovo svih 100 minuta briljantno ispisanog i savršeno režiranog norveškog filma 'Lovci na glave' (u originalu 'Hodejegerne') može stati u konstataciju iz naslova ovog kratkog osvrta na više nego uzbudljiv i inteligentni triler koji nam stiže sa sjevera Evrope

'Lovci na glave' pred sarajevskom publikomPiše: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ

Evropski film nije mrtav, a centar vrhunskog trilera definitivno se seli u Skandinaviju, ovoga puta u Norvešku. Doduše, film čiji je scenario baziran na istoimenom kriminalističkom romanu jednog od trenutno najvećih pisaca ovog žanra u svijetu, Joa Nesboa, gotovo da nije ni imao šansi za neuspjeh.

Ko je Jo Nesbo? Čovjek iznimno zanimljive biografije... Po zanimanju ekonomista i dugogodišnji berzanski broker, koji se posve iznenada okrenuo književnoj karijeri i za samo nekoliko godina postao najprodavaniji pisac krimi romana u Norveškoj, a potom i u ostatku Evrope pa i preko granica kontinenta. Tiraži njegovih knjiga dostižu višemilionske cifre, a preveden je na preko 40 jezika.

Popularnost prvobitno stiče serijalom kriminalističkih romana o detektivu Haryju Holeu, da bi 2008. godine objavio vrhunski krimi-triler 'Lovci na glave' i neprikosnoveno potvrdio status jednog od najtiražnijeg pisca današnjice. Uz sve to, Nesbo je danas pjevač i glavni tekstopisac u norveškom rock bendu Di Derre. Živi u Oslu i ima 52 godine.

Kada je njegov briljantno ispisan roman dospio u ruke norveškog reditelja Mortena Tylduma, koji je nepogrešivim odabirom glumačke ekipe (Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau...) ovaj akcioni triler pretočio na veliko platno, nastao je film koji od prvog do zadnjeg kadra gledaoca čini prikovanim za ono što mu se dešava pred očima.

Headhunters

Umjesto uvodne špice, slijede pravila...

Pravilo br. 1: Uvjerite se da znate sve o onima koje posećujete...

Pravilo br. 2: Nikada se ne zadržavajte duže od deset minuta. Svakoga minuta raste šansa da neko iznenada dođe kući...

Pravilo br. 3: Ne ostavljajte DNK...

Pravilo br 4: Ne gubite vrijeme na dobijanje skupe kopije. Čak i sa banalno prostim falsifikatom prođu sedmice dok se to ne otkrije...

Pravilo br. 5: Prije ili kasnije jedna od dvije stvari mora da se desi. Ili je umjetničko djelo toliko vrijedno da više nećete morati da brinete ni o čemu, ili će vas uhvatiti...

Nakon ovakvog početka, učini vam se da sve dalje korake možete predvidjeti sami, ali onda vas dočekaju prve scene koje vas, holivudski uglađene, uvode u savršeno dizajnirani brokerski život glavnog junaka Rogera Browna i njegove visoke i vitke supruge, lijepe Diane, i postaje vam jasno da je svaki naredni kadar pun dinamike i neočekivanih obrta, i da više ništa u ovom nadasve inteligentnom trileru ne možete znati unaprijed.

Nakon prve trećine filma shvatate da 'Lovci na glave' nikakve veze nemaju sa sterilnim i šabloniziranim Hollywoodom i odjednom iz uglađene stvarnosti uranjate u 'nadrealnu relanost' starog dobrog evropskog filma, poput nekadašnjih čeških filmskih priča. I dok na platnu sve vrca od krvi i mesa, kroz suptilno provučen humor čak i najbrutalnije scene u filmu izazivaju više smijeha, nego straha.

Glavni junak Roger Brown korporativni je 'lovac na glave' koji za potrebe velikih korporacija traži nove i sposobne menadžere. Međutim, iako svoje usluge dobro naplaćuje, Brown 'živi iznad vlastitih mogućnosti', a višemilionski vrijedna kuća i skupocjeni pokloni za suprugu, traže od njega dodatne prilive novca. Uz to, Brown nam na početku filma otkriva i sindrom 'malog muškarca' - svoju visinu od 168cm koja mora 'puno toga da nadoknadi'. 

Sve skupa Browna pretvara u 'lovca na umjetnička djela' koja krade vještinom vrhunski inteligentnog lopova, u savršeno razrađenom sistemu za krađu umjetnina. Ali, kako kaže pravilo broj 5, prije ili kasnije pojavi se izazov kojem ne možete odoljeti i koji vas sigurno vodi na put sa kojeg nema povratka... Jer savršena krađa, ipak, ne postoji... A i najvještiji lopov makar jednom griješi!  

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook