NA VIJEST U SMRTI BIVŠEG PREMIJERA IZRAELA

Ban Ki-moon pozdravio 'političku hrabrost' Ariela Sharona

Arhiva12.01.14, 12:00h

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozdravio je u subotu 'političku hrabrost' koju je Ariel Sharon pokazao naredivši izraelsko povlačenje iz Gaze 2005. godine i pozvao sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da mu njegov 'pragmatizam' bude inspiracija

Ban Ki-MoonGlavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozdravio je u subotu "političku hrabrost" koju je Ariel Sharon pokazao naredivši izraelsko povlačenje iz Gaze 2005. godine i pozvao sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da mu njegov "pragmatizam" bude inspiracija.

- Sjećat ćemo se Ariela Sharona po političkoj hrabrosti i odlučnosti koju je pokazao provodeći bolnu i historijsku odluku da povuče koloniste i izraelske vojnike iz pojasa Gaze - navodi se u saopćenju UN-ovog glasnogovornika Martina Nesirkyja.

Govoreći o izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima, kojima prisustvuje njegov nasljednik Benjamin Netanyahu, Ban je pozvao Izrael da se inspiriše Sharonovim pragmatizmom u naporima da se konačno stvori nezavisna palestinska država pored Izreala - dodao je glasnogovornik.

- Tokom života koji je posvetio izraelskoj državi, Ariel Sharon je bio heroj za svoj narod, najprije kao vojnik, a zatim kao državnik, navodi se u saopćenju.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook