NAKON 'OPTUŽBE' DA NISU UČESTVOVALI U OBILJEŽAVANJU DANA RS

SDS: Dodik funkciju predsjednika RS koristi u stranačke svrhe za obračun s neistomišljenicima

Arhiva11.01.14, 19:06h

Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je danas da je, izjava koju je predsjednik RS-a Milorada Dodik dao u Brčkom, da SDS nije učestvovala u obilježavanju Dana RS u Banja Luci i Distriktu, 'još jedna je neistina nedostojna najviše funkcije u RS-u'

DEPO PORTAL-Milorad Dodik1Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je danas da je, izjava koju je predsjednik RS-a Milorada Dodik dao u Brčkom, da SDS nije učestvovala u obilježavanju Dana RS u Banja Luci i Distriktu, „još jedna je neistina nedostojna najviše funkcije u RS-u“.

- To je još jedan dokaz da Dodik funkciju predsjednika RS shvata isključivo kao stranački resurs u svrhu obračuna sa neistomišljenicima, a ne kao ustavnu obavezu predsjednika da obezbIjedi jedinstvo RS - smatraju u SDS-u.

Da je Dodikova tvrdnja, kako dodaju, laž, mogao je da se uvjeri svaki gledalac televizije, a razlog zašto predstavnici SDS-a nisu bili u prvim redovima je želja SNSD-a da „državne manifestacije iskoristi u stranačku promociju“.

- Mnogo veća sramota je što u prvim redovima nije bilo onih koji su stvarali RS. Predstavnici boraca su smješteni u donjem dijelu sale, a za najvažnije ljude koji su politički stvarali RS nije bilo mjesta, iako su u predsjednikovom govoru pomenuti kao neimenovana grupa - saopćava SDS.

S obzirom na svoju ulogu u tom vremenu i činjenicu da je Milorad Dodik bio jedini član Narodne skupštine RS koji je glasao za Vens-Ovenov plan po kojem ne bi ni bilo RS, razumljiva je, navode, želja SNSD-a da se ljudi koji su stvarno zaslužni za stvaranje RS stave na marginu proslava, a istorijske činjenice zaborave.

- Jedna od tih istorijskih činjenica je i da je Brčko izuzeto iz sastava RS upravo kada je Milorad Dodik bio premijer RS, zbog čega je podnio ostavku koju nikada nije aktivirao. Manipulacije istorijom i zaborav su mogući, ali činjenice se ne mogu promijeniti - zaključuje SDS.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook