ZABORAVITE PHOTOSHOP

Ovaj sistem će vaše lice učiniti upečatljivijim i interesantnijim

Arhiva11.01.14, 17:15h

Naučnici tvrde kako su pamtljivija lica mnogo interesantnija. Tačne karekteristike se razlikuju od lica do lica, ali to pomaže kada lice izgleda ‘pouzdanije', različito, odnosno, kao da ste ga već upoznali

LICA 1Možda mislite kako će vas dobra šminka ili frizura učiniti dojmljivijima na fotografijama – ali, zapravo, ono što trebate jeste pamentan algoritam, piše Oslobođenje.

Naime, softver razvijen od strane američkih naučnika, navodno, može promijeniti fotografiju vašeg lica i učiniti ga uočljivijim bez dramatičnog mijenjanja vašeg izgleda, kao što to može uraditi Photoshop.

Sistem, u konačnici, može biti korišten kao aplikacija koja bi selfie fotografije mijenjala prije nego što se one postave na društvene mreže kao što su Facebook, Twitter ili Instagram.

”Želimo promijeniti ustaljenost toga kako ljudi, zapravo, pamte neko lice. To je vrlo suptilna kvaliteta jer ne želimo ‘uzeti’ vaše lice i zamijeniti ga najupečatljivijim licem iz naše baze, želimo da vaše lice i dalje izgleda kao što vi izgledate”, govori autorica Aditya Khsola iz Laboratorije kompjuterske znanosti i umjetne inteligencije, prenosi Daily Mail.

Naučnici tvrde kako su pamtljivija lica mnogo interesantnija. Tačne karekteristike se razlikuju od lica do lica, ali to pomaže kada lice izgleda ‘pouzdanije', različito, odnosno, kao da ste ga već upoznali.

Algoritam pronalazi karakteristično obilježje na nekom licu, kao što je su oštre jagodice ili izražene obrve i čini ga istaknutijim. Naučnici tvrde kako bi se ovaj softver mogao koristiti i u molbama za posao tako što bi se stvorila digitalna verzija lica onoga ko se prijavljuje za posao, koje će se na taj način duže zadržati u podsvijesti poslodavca.

Softver se može i koristiti kako bi se neka lica napravila manje uočljivijima, npr, lica glumaca u pozadini kadra bi se mogla mijenjati kako bi pažnja ostala usmjerena na glavne glumca. Kada su fotografije testirane na grupi dobrovoljaca, otkriveno je da je algoritam u 75 posto slučajeva uspio nečije lice napraviti više ili manje uočljivim, navodi Oslobođenje.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook