FOTO/ IZLOŽBA OTVORENA DO 24. JANUARA

Mladi umjetnici i kustosice u akciji: 'Prva samostalna' u sarajevskoj galeriji 'Collegium aristicum'

Arhiva10.01.14, 21:19h

Kristina Ljevak iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono je danas na pres-konferenciji kazala da su na izložbi poredstavljeni radovi pet umjetnika koji su sarađivali sa četiri kustosice

Izložba finalistica i finalista konkursa u Sarajevu

Foto: DEPO Portal

Izložba finalistica i finalista konkursa „Prva samostalna“ otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji „Collegium artisticum“.

Godinu dana nakon postavke posljednje izložbe u okviru projekta „Prva samostalna u Zvonu“, Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ u saradnji sa gradskom galerijom „Collegium artisticum" kroz zajedničku izložbenu postavku finalista/ica široj javnosti predstaviili su radove i rezultate mladih likovnih umjetnika/ca i kustosica, kako one, svojevremeno predstavljene u „Zvonu“, tako i nove, nastale u posljednjih godinu dana.

Kristina Ljevak iz Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“ je danas na pres-konferenciji kazala da su na izložbi poredstavljeni radovi pet umjetnika koji su sarađivali sa četiri kustosice.

Po njenim riječima, svi oni su izabrani kroz četiri konkursa koje je organiziralo Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“.

Bit će izloženo najmanje oko sto radova.

- Nismo ih sve stigli izbrojati, jer su nastali u različitim medijima, što nas jako raduje. Imamo tu klasične slike, digitalne grafike, skulpture i radove produkt dizajnerica - kazala je Ljevak.

Dodala je da svoje radove izlažu umjetnici i umjetnice koji su izlagali u „Zvonu“: Lamija Radončić i Jasenka Džanković (produkt dizajnerice), Snježana Idrizović (skulptorica), Jesenko Gavrić (akademski slikar) i Saša Džino (akademski grafičar), a kustosice su: Elma Hodžić, Amina Hamzić, Alma Mešić i Aida Hadžimusić.

Branka Vujanović, kustosica Galerije „Collegium artisticum“ ukazala je na jaku i dugogodišnju povezanost Galerije „Collegium artisticum“ i kafe galerije „Zvono“.

- Gradska Galerije „Collegium artisticum“ nastoji da nekako premosti taj jaz, koji možda postoji na našoj sceni, između već renomiranih umjetnika zrele generacije i umjetnika i umjetnica koji tek dolaze, također i mladih historičara umjetnosti i kustosica koji se pojavljuju posljednjih nekoliko godina - kazala je Vujanović.

Izložba će trajati do 24. januara.

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av/Foto:Nina Novaković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook