POVODOM AKTUELNIH ZBIVANJA

U svim džamijama u Sandžaku danas održana zajednička molitva za Erdogana i Tursku!

Arhiva10.01.14, 18:19h

Zbog toga Islamska zajednica je odlučila da i na ovaj način pruži podršku, putem dove, nakon klanjanja džume-namaza i pomoliti se kako za premijera Erdogana, tako i poštivanju volje turskog naroda, navedeno je u obrazloženju odluke Islamske zajednice Srbije da se u svim džamijama upućuju dova za Tursku i premijera Erdogana

dova za Erdogana u Sandžaku

Foto: Anadolija

U svim džamijama u Sandžaku koje su pod ingerencijom Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i Islamske zajednice Srbije (IZS) danas nakon klanjanja džuma-namaza, redovne molitve muslimana petkom, održana je zajednička molitva (dova) povodom aktuelnih zbivanja u Turskoj, teu pućena snažna podrška turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Iz Mešihata IZ-e Sandžaka podsjećaju da su pokušaji slabljenja Turske počeli  protestima u Gezi parku u maju 2013. godine, a kulminirali su dešavanjima i u ovoj godini.

“Zbog toga Islamska zajednica je odlučila da i na ovaj način pruži podršku, putem dove, nakon klanjanja džume-namaza i pomoliti se kako za premijera Erdogana, tako i poštivanju volje turskog naroda”, navedeno je u obrazloženju odluke Islamske zajednice Srbije da se u svim džamijama upućuju dova za Tursku i premijera Erdogana.

U zajedničkoj dovi u svim džamijama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i ostalim sandžačkim mjestima vjernici su Boga molili da "zbliži njihova srca sakupi,  sjedini i vrati međusobno povjerenje''.

“Molimo te, Bože, da nam osnažiš vjeru i predvodnike u vjeri, da čuvaš odsutnog i uzdigneš prisutnog, da nam svojom milošću ukrasiš naša djela i izbijeliš naša lica, da nas nadahneš svojom dobrotom i sačuvaš od svakog zla. Bože, podari nam tvoga nura u našim srcima i našim dušama, daj  nam tvoga  nura  u našim ušima, u našim očima, u našim osjećanjima, na našim čehrama, u našoj krvi, u našim kostima, u našim rukama, kako bismo prepoznali  ko nam je prijatelj a ko neprijatelj, šta je dobro a šta zlo po nas”, navodi se u dovi.

Upućujući molbe riječima: “Ja rabbi, molimo Te hurmetom (vrijednostima) ovog mubarek džumanskog dana”, u dovi za ovu priliku vjernici na Sandžaku su molili od Boga za svoje porodice i prijatelje.

''Ako su poniženi, da im vratiš dostojanstvo, ako im kafiri, munafici, din-dušmani  pripremaju zlo, da ih otkrije i spriječi njihove podle spletke. Ja Rabbi, pomozi i podrži našeg brata, Recepa Tayyipa Erdogana i njegove saradnike. Svemogući Gospodaru, zaštiti ih sve dok budu na putu istine i pravde. Ja Rabbi, budi sa nama, a ne protiv nas! Molimo te ne daj da nas prijatelji zaborave, da nas neprijatelji savladaju, a murtati prodaju. Amin!”, navedeno je u dovi koju su učile hiljade muslimana u sandžačkim džamijama.

Dova za Erdogana je prošlog petka upućena iz Beogove džamije i tekija Bosni i Hercegovini, te ranije iz džamija u Crnoj Gori.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook