NOSE SVE ŠTO NAĐU

I lopovi se prilagođavaju teškoj ekonomskoj situaciji u BiH: Kradu hranu, alat ali i korištene WC šolje!

Arhiva10.01.14, 17:21h

Sve teža ekonomska situacija u društvu vidi se i po tome da lopovi ne biraju šta kradu. Nose se sve, od starog alata, preko nakita i novca, korištenih WC školjki i lajsni za laminat do hrane

fantomka
Dobojski lopovi su tako bili prilično "živahni" uoči, i tokom novogodišnjih i božićnih praznika što se vidi iz izvještaja tamošnje policije. Naime, skoro svakodnevno policiji u Doboju prijavljuju se provalne krađe u kuće i poslovne prostore. Tako je prvog dana Božića obijena sušara u Donjem Žabaru kod Doboja, a  ranije su prijavljene četiri teške krađe, i to dvije u Tesliću, te po jedna u Bosanskom Brodu i Šamcu, gdje su obijene tri kuće i ugostiteljski objekat.

Kasa s novcem

Naime, nepoznata osoba 7. januara bonsekom je prerezala katanac sušare vlasništvo Lazara R. (81) iz Donjeg Žabara i ukrala suho meso u vrijednosti od 400 maraka. Prethodno je, primjerice, krajem prošle sedmice Policijskoj stanici Teslić prijavljeno da je u toku novogodišnje noći provaljeno u kuću vlasništvo B. V. u Banji Vrućici, odakle su ukradeni brusilica, štemalica i mobitel. Izvršen je uviđaj, prilikom kojeg nisu pronađeni tragovi obijanja. Isti dan prijavljena je i provala u kuću M. H. u Gornjim Rankovićima, odakle su ukradeni 400 eura i 200 KM, te ženska torbica. Uviđajem je utvrđeno da je provala izvršena nasilnim otvaranjem prozora. Lopovi su nasilno ušli i u kuću L. A. u mjestu Grebnica, opština Bosanski Šamac, u kojoj niko ne boravi i odakle ništa nije odneseno.

U novogodišnjoj noći provaljeno je i u market "Nešo" u Bosanskom Brodu i odnesen novac iz kase, kao i novac od pazara koji se nalazio ispod pulta, ukupno oko 7.500 KM.

Uoči Nove godine u mjestu Čović Polje, kod Bosanskog Šamca, provaljeno je u sušnicu vlasništvo M. S, odakle je ukradeno oko 300 kg mesnih proizvoda (slanina, kobasice...). Uviđajem je utvrđeno da su provalnici ušli preko krova, tako što su skinuli crepove sa krova i uvukli se kroz načinjen otvor. U istom periodu provaljeno je i u kuću S. M. koja se nalazi na radu u inostranstvu. Iz njene kuće su, prema izjavi kućepazitelja, lopovi odnijeli dva vodokotlića, korišteni pisoar, WC šolju, umivaonik, po dva tepiha i tepih-staze, dvije brusilice, bušilica i kutne lajsne za laminat. Uviđajem je utvrđeno da su se lopovi u kuću uvukli provaljivanjem balkonskih vrata.

Prema policijskom saopštenju pred kraj 2013. u mjestu Polje kod Dervente provaljeno je u poslovno-prodajni objekat Nivex, odakle je otuđena metalna kasa sa novcem (preko 8.000 KM).

Prema riječima Ljerke Stanimirović, portparola CJB-a Doboj, najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine djela protiv imovine. Uz napomenu da je u prvih devet mjeseci 2013. evidentirano ukupno 978 krivičnih djela protiv imovine, pojasnila je da je to 67,4 posto od ukupnog broja krivičnih djela opšteg kriminaliteta. Inače, rasvijetljeno je 520 krivičnih djela (53,2 posto), a od toga 478 djela po nepoznatom izvršiocu (51,1 posto).

Priznanja


- U periodu januar - septembar 2013. evidentirano je 399 krivičnih djela krađe, što je za 3,2 posto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada ih je bilo 412. Evidentirane su 522 teške krađe, odnosno 35 djela manje nego u prethodnoj godini kada ih je bilo 557, a rasvijetljeno je 212 djela, odnosno 40,6 posto, istakla je Stanimirović.

I iz drugih CJB-ova ističu da lopovi ne biraju, nego nose sve: rakiju, suho meso, šahtove, saobraćajne znakove, ali i domaće životinje. Pojedini kradljivci, kada ih uhvate priznaju da kradu jer su gladni ili im je neophodan novac za preživljavanje.

(Oslobođenje.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook