SULEJMAN UGLJANIN, PREDSJEDNIK SDA SANDŽAKA

Srbija diskriminiše Bošnjake pri izdavanju ličnih dokumenata

Arhiva10.01.14, 17:11h

Ugljanin skrenuo pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP-a i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenta Bošnjacima u sandžačkim opštinama

sulejman ugljanin

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Sulejman Ugljanin, pozvao je danas nadležne organe da riješe problem izdavanja ličnih dokumenata na jeziku nacionalnih manjina koje je utvrđeno pravnim poretkom Republike Srbije, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ugljanin je kazao da u svojstvu ministra u Vladi Republike Srbije i legitimnog predstavnika Bošnjaka, zahtjeva, prije svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave u Srbiji da daju pisane instrukcije nadležnim organima u toj zemlji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima.

"Posebno skrećem pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP-a i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenta Bošnjacima u sandžačkim opštinama“,rekao je Ugljanin i dodao da se ovim pitanjem bavio i Zaštitnik građana koji i ranije ukazivao na ovaj problem.

Ugljanin je naglasio da upotreba termina srpsko državljanstvo, koje stoji u pasošu Srbije, nije u skladu sa propisima Republike Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi.

Kako se prenosi u saopštenju iz SDA Sandžaka i Vlade Srbije, u skladu sa Ustavom Republike Srbije zagarantovano je da se štite prava nacionalnih manjina i garantuje njihova posebna zaštita radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano je da pripadnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom.

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook