ENIZ ČOLAKOVIĆ, DIREKTOR ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO HNK

U HNK-u se ne može govoriti o epidemiji šuge, a sve zemlje u regionu imaju zaražene!

Arhiva10.01.14, 15:26h

U 2013. godini na području HNK bile su zaražene 354 osobe, a u 2012. godini 329 osoba, kazao je Čolaković, dodavši kako se, po njegovom mišljenju, radi o laganoj bolesti za koju je najvažnija prevencija, odnosno provođenje redovitih higijenskih mjera te blagovremeno liječenje

šuga

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Eniz Čolaković kazao je u izjavi za Fenu kako je broj zaraženih od scabiesa (svrab, šuga) na području HNK-a u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu povećan za oko 8 posto te da se ne može govoriti ni o kakvoj epidemiji bolesti.

U 2013. godini na području HNK bile su zaražene 354 osobe, a u 2012. godini 329 osoba, kazao je Čolaković, dodavši kako se, po njegovom mišljenju, radi o laganoj bolesti za koju je najvažnija prevencija, odnosno provođenje redovitih higijenskih mjera te blagovremeno liječenje.

To je oboljenje koja se pojavljuje najviše u jesensko-zimskom razdoblju i zabilježeno je u cijelom regionu.

Ovo je obiteljsko oboljenje pa ako se jedan član obitelji zarazi, svi članovi moraju provoditi terapiju.

Svrab uzrokuje grinja koja izaziva svrbež Sarcoptes scabiei. Infestacija se lako širi fizičkim dodirom s osobe na osobu, često se šireći po cijelom domaćinstvu. Grinje se često šire kada ljudi zajedno spavaju i mogu se prenositi odjećom, posteljinom i drugim predmetima zajedničke uporabe. Preživljenje im je kratko, a uništava ih redovito pranje rublja.

Znak svraba je jaki svrbež koji je obično jači po noći. Svrab se može liječiti primjenom kreme koja sadrži permetrin ili otopinu lindana. Oboje je djelotvorno, ali lindan obično nadraži kožu, toksičniji je i nije prikladan za malu djecu.

Ponekad se nekoliko dana nakon liječenja permetrinom ili lindanom da bi se smanjio svrbež koristi krema koja sadrži kortikosteroide, kao što je hidrokortizon, dok ne nestanu sve grinje.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook