KO SDP BIH SARAJEVO

Hanka Vajzović je pokazala da za nju ne postoji društvena ili moralna odgovornost

Arhiva10.01.14, 14:52h

Ozbiljni analitičari stanja u Bosni i Hercegovini već godinama upozoravaju da se suština krize u BiH nalazi u poremećenim društvenim vrijednostima i destrukciji strukture društvenih odnosa, ističe se u saopćenju Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo

hanka vajzovic naslovnaOzbiljni analitičari stanja u Bosni i Hercegovini već godinama upozoravaju da se suština krize u BiH nalazi u poremećenim društvenim vrijednostima i destrukciji strukture društvenih odnosa, ističe se u saopćenju Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo.

Dodaje se da u takvim uslovima korupcija, kriminal, nasilje i razni oblici delinkvencije postaju legitiman način društvenog ophođenja, a odsustvo morala društvena norma.

- Kako to izgleda u realnosti, na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo demonstrirala je zastupnica Demokratske fronte i profesorica Fakulteta političkih nauka Hanka Vajzović, poznata po svom radikalnom moralizmu prema drugima i radikalnom nemoralizmu kada su u pitanju njena primanja, zapošljavanje djece i rodbine, naplaćivanje neurađenog posla i slično - navodi se u saopćenju.

Iz KO SDP-a Sarajevo podsjećaju da je na početku sjednice rečeno da je profesorica Vajzović bolesna te da neće prisustvovati radu Skupštine. Tako je i bilo sve do tačke imenovanja novog Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara, kada se zastupnica Vajzović, "vjerovatno po naređenju njenog stranačkog šefa Željka Komšića", pojavljuje u skupštinskoj sali i svojim glasom, na presudan način, doprinosi izboru ovog, po mnogo čemu problematičnog, pa i nezakonitog Odbora.

Dodaje se da je odmah nakon glasanja napustila salu i nastavila s "bolovanjem".

- Nemoralno i brutalno političko prostituisanje, u kojem ni "bolest" nije bila prepreka da se proda ruka Hanke Vajzović za glas više u Skupštini, nije samo slika političkog nemorala, nego i čin koji ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet i integritet jednog pedagoga i profesorice, koja bi trebala biti uzor mladim generacijama i pružati im primjer etičnosti i društvene korektnosti - smatraju u KO SDP Sarajevo.

Ocjenjuje se da je ovim postupkom profesorica Vajzović pokazala da za nju ne postoji društvena ili moralna odgovornost za rad u Skupštini, nego samo osobna finansijska ili stranačka politička profitabilnost.

Također se naglašava da je Hanka Vajzović demonstrirala potpunu nedoraslost za iole ozbiljnu političku odgovornost, te da to građani mogu prepoznati i kazniti već na sljedećim izborima, kada će sigurno visoko kotirati na listama Demokratske fronte Željka Komšića.

- Ostaje, međutim, zabrinutost što ovakvi primjeri jesu način na koji se generiraju novi društveni problemi, jer potpuna moralna i društvena neogovornost za javno djelovanje profesorice Vajzović dovodi u pitanje i karakter njenog uticaja na mlade generacije koje obrazuje. Čak, više nije ni pitanje trebaju li nam ovakvi političari, nego šta da radimo sa ovakvim profesorima? - zaključuje se u saopćenju KO SDPBiH Sarajevo.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook