NAKON SUKOBA KRŠĆANA I MUSLIMANA

Predsjednik i premijer Centralnoafričke Republike podnijeli ostavke

Arhiva10.01.14, 14:29h

Lideri Ekonomske zajednice centralnoafričkih država 'dobili su dokument o ostavci' predsjednika i premijera Centralnoafričke Republike, nakon sukoba između kršćana i muslimana koji su sedmicama trajali u zemlji

Michel Djotodia
Predsjednik u tranziciji Centralnoafričke Republike Michel Djotodia i njegov premijer Nicolas Tiangaye podnijeli su ostavke, izjavili su u petak učesnici vanrednog samita o ovoj državi održanog u N'Djameni.

Lideri Ekonomske zajednice centralnoafričkih država "dobili su dokument o ostavci" predsjednika i premijera Centralnoafričke Republike, nakon sukoba između kršćana i muslimana koji su sedmicama trajali u zemlji, navodi se u završnom saopćenju samita pročitanom na plenarnoj sjednici.

- Samit je izrazio zadovoljstvo zbog ove visoko patriotske odluke radi izlaska zemlje iz paralize - navodi se u tekstu.

Samit je pozvao nacionalno tranzicijsko vijeće, kao i druge komponente centralnoafričkog društva, da nastave dogovaranje u Banguiju uz posredovanje samita proširenog na Afričku uniju i međunarodne partnere kako bi se bez odlaganja riješila centralnoafrička kriza na političkom novu.

- Šefovi država i vlada su oštro osudili smrtonosne napade u Banguiju 5. decembra koji su prouzročili smrt brojnih stanovnika Centralnoafričke Republike, na dan kada je pokrenuta francuska vojna operacija Sangaris, navodi se u saopćenju.

Samit je pozvao vjerske lidere da "nastave ulagati napore u obnovu mirnog života između različitih vjerskih zajednica".

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook