ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Većina muslimana u svijetu ne podržava pokrivanje lica žena

Arhiva10.01.14, 09:15h

Najveći dio muslimana u zemljama s većinski muslimanskom populacijom tvrdi kako žene trebaju pokriti samo kosu, bez pokrivanja lica

pokrivena žena

Rezultati istraživanja koje su proveli profesori i istraživači sa Instituta za društvena istraživanja na Univerzitetu u Michiganu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pokazali su da većina muslimana u svijetu podržava način pokrivanja muslimanki kojim se maramom pokriva samo kosa bez lica poznatiji kao hidžab, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istražujući način odijevanja kod muslimanskih žena, eksperti sa Univerziteta u Michiganu navode kako je pomenuto istraživanje jasno pokazalo koji način pokrivanja najviše podržavaju muslimani iz nekoliko zemalja svijeta s većinskom muslimanskom populacijom.

Istraživanje je obuhvatilo sedam zemalja s većinskom muslimanskom populacijom, a to su Tunis, Egipat, Turska, Irak, Liban, Pakistan i Saudijska Arabija.

Anketirani muslimani su imali priliku da izaberu jednu od šest ponuđenih fotografija na kojima je prikazan način nošenja marame.

Na prvoj slici prikazana je žena s pokrivenom kosom i licem, na drugoj žena pokrivena preko cijele glave, osim očiju (nikab), na trećoj se vidi samo jedan mali dio lica, na četvrtoj se vidi cijelo lice žene, na petoj slici cijelo lice s malo kose, a na šestoj slici prokazana je žena koja ne nosi maramu.

Anketirani muslimani su imali priliku da odgovore na pitanje koja od ovih žena je najadekvatnije pokrivena u skladu s islamskim učenjima, odnosno obučena za izlazak u javnosti i komunikaciju s vanjskim svijetom.

Pomenuto istraživanje je pokazalo kako je većina muslimana u svijetu, odnosno njih 44 posto, izabrala sliku s likom žene koja je pokrila samo glavu bez pokrivanja lica (hidžab).

Prema istom istraživanju, većina stanovnika Sudijske Arabije, odnosno njih 63 posto, preferira sliku žene pokrivene preko cijele glave, osim očiju (nikab). Samo tri posto Saudijaca izabralo je sliku broj šest na kojoj se nalazi slika žene bez marame.

Većina Libanaca, odnosno njih 49 posto, preferira da muslimanke nikako ne trebaju pokrivati glavu, dok 32 posto smatra da trebaju pokriti glavu, ali ne i lice.

Najviše Tunižana, odnosno njih 57 posto, je podržalo nošenje hidžaba. Isti način pokrivanja podržava i 52 posto Egipćana, 46 posto Turaka, 44 posto Iračana, 32 posto Libanaca, 24 posto Pakistanaca i 10 posto stanovnika Saudijske Arabije.

Također, ista studija je pokazala da 52 posto stanovnika Turske smatra da se žene mogu oblačiti kako žele, dok isto to misli 49 posto Libanaca, skoro polovica Saudijaca, 24 posto Iračana, 22 posto Pakistanaca, i 14 posto Egipćana.

Profesori koji su radili na istraživanju ističu kako rezultati pomenutog istraživanja jasno pokazuju “orijentaciju određene zemlje prema liberalnim vrijednostima.

“U Libanu, Turskoj i Tunisu, gdje su ljudi manje konzervativni nego u drugim muslimanskim zemljama, najpovoljniji način oblačenja za žene je obično mnogo manje konzervativan”, navodi se u studiji.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook