IZVJEŠTAJ VJEŠTAKA PROSLIJEĐEN TUŽILAŠTVU BIH

Asfalt na Sarajevskoj zaobilaznici tanji od projektovanog i za dva centimetra, nije urađen ni završni sloj!

Arhiva09.01.14, 14:36h

U isto vrijeme, vještak je utvrdio da na ovoj dionici nikad nije urađen završni sloj. Upravo zbog toga postoji mogućnost da će već izvedeni radovi morati biti ponovljeni

asfalt na sarajevskoj zaobilaznici

Asfalt na LOT-u 2 Sarajevske zaobilaznice tanji je od predviđenog. Utvrdio je ovo vještak građevinske struke koji je o svemu poslao izvještaj Tužilaštvu BiH. U prosjeku, na cijeloj dionici nedostaje skoro centimetar asfalta, a na pojedinim mjestima, prema zvaničnom nalazu vještaka, asfalt je tanji za više od dva centimetra. U isto vrijeme, vještak je utvrdio da na ovoj dionici nikad nije urađen završni sloj. Upravo zbog toga postoji mogućnost da će već izvedeni radovi morati biti ponovljeni.

Izvještaj sudskog vješataka potvrđuje ono što je FTV objavila prije dva mjeseca. Asfalt na LOT-u 2 Sarajevske zaobilaznice u prosjeku je tanji za oko sedam posto od projektom predviđene debljine. Na pojedinim mjestima asfalt je tanji za više od dva centimetra. Sve ovo navedeno je u izvještaju sudskog vještaka koji je dostavljen Tužilaštvu BiH. U njemu, između ostalog, stoji je da je na bazi uzetih 28 uzoraka dobijena prosječna debljina sloja 83,80 mm, što je u odnosu na projektovanu debljinu od 90 mm umanjeno za 6,20 mm, odnosno 6,88 %, te da je na bazi uzetih 28 uzoraka dobijena minimalna debljina sloja 69 mm, što je u odnosu na projektovanu debljinu od 90 mm umanjeno za 21 mm, odnosno 22,33%.

No, ono što je zanimljivo jeste pokušaj legalizacije smanjene debljine asfalta. Naime, u JP Ceste su prezentirali upravo taj dokument nazvan Smjernice za građenje puteva, prema kojem je dozvoljeno odstupanje u debljini asfalta za čak 25 posto, odnosno za jednu četvrtinu ukupne debljine. S obzirom na to da je asfalt na nekim mjestima tanji za oko 2,1 centimetar ili 22,33 posto, vještak navodi da je odstupanje u skladu sa smjernicama. Iz Tužilaštva BiH danas navode da će dalja istraga biti usmjerena i na kvalitet ugrađenog materijala. Vještak je već utvrdio da završni sloj asfalta nikad nije postavljen.

S obzirom na to da su radovi na izvođenju radova već u prekidu preko godinu dana i da je izvedeni donji sloj prezimio kao završni sloj, potrebno je prije nastavka radova obavezno provjeriti fizičke i mehaničke osobine izvedenog sloja, piše u izvještaju.

Pošto je već procijenjeno da je izvedeni donji sloj u lošem stanju, najvjerovatnije će doći do ponovne ugradnje donjeg sloja, što će nanijeti dodatnu štetu JP Ceste, odnosno budžetu FBiH.

(Federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook