ELVEDIN GRABOVICA, DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE

Elektroprivreda BiH je u 2013. godini ostvarila rekordan prihod koji je premašio milijardu KM!

Arhiva09.01.14, 13:40h

Grabovica je kazao da su u prošloj godini nastavljene i investicije u rudnicima, a svi kupci redovno su snabdijevani električnom energijom. OcIjenio je da je iza njih sretna i uspješna godina, napominjući da je Elektroprivreda BiH spremna odgovoriti na sve izazove, bez obzira na hidrološke uslove

Elvedin Grabovica nova/ Foto: Anadolija

JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) ostvarilo je u 2013. godini rekordan prihod koji je premašio milijardu KM, dobit je viša od 35 miliona KM, a ostvarena je i rekordna proizvodnja električne energije od 7.471,96 GWh - izjavio je danas generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavio preliminarne rezultate poslovanja ove kompanije u 2013. godini.

Grabovica je kazao da su u prošloj godini nastavljene i investicije u rudnicima, a svi kupci redovno su snabdijevani električnom energijom. OcIjenio je da je iza njih sretna i uspješna godina, napominjući da je Elektroprivreda BiH spremna odgovoriti na sve izazove, bez obzira na hidrološke uslove.

U prošloj godini nabavljeno je 5,5 miliona tona uglja, a trošak uglja je za EPBiH bio viši od 350 miliona KM. Grabovica je napomenuo da je zabilježen i blagi rast cijene uglja, što omogućava bolje poslovanje rudnika i uslove rada rudarima.

- Ono zbog čega smo 2013. proglasili investicionom godinom u rudnicima i ono na šta smo posebno ponosni je program dokapitalizacije rudnika. Ova uprava je zatekla 12 miliona KM investiranih u rudnike kroz program dokapitalizacije, a zaključno sa krajem 2013. godine imamo investiranih više od 120 miliona KM, od čega smo u ovoj godini u program dokapitalizacije investirali blizu 70 miliona KM, što je stvorilo bazne preduslove za povećanje produktivnosti, poboljšanje poslovanja rudnika i uslova rada rudara - istakao je Grabovica dodajući da je pored navedenih 120 miliona KM trenutno je u fazi ugovoranja dodatnih 70 miliona KM.

Pored investicija u rudnike, Grabovica je istakao da je u 2013. godini investirano oko 138 miliona KM u objekte Elektroprivrede BiH.

- U proizvodne objekte investirano je 60 miliona KM, a u distributivnu mrežu više od 58 miliona KM. U protekle tri godine, u vrijeme mandata ove uprave, investirano je više od 560 miliona KM u elektroenergetske objekte - naglasio je Grabovica.

Kao glavne planove, zadatke i izazove za 2014. Grabovica je izdvojio početak gradnje tri nova kapitalna objekta (Blok 7- TE Tuzla, HE „Vranduk“, Vjetropark „Podveležje“), restruktuiranje kompanije u skladu sa novim Zakonom o elektročnoj energiji i završetak dokapitalizacije rudnika.

Naglasio je da će glavni fokus ove uprave u 2014. biti pokretanje kapitalnih investicija.

- Najveća posljeratna investicija je  Blok 7 TE Tuzla, snage 450 MW, a vrijednost projekta je 1,646 milijardi KM. Proveden je proces tenderisanja putem javnog konkursa gdje se javilo 12 kompanija od čega su putem dva predkvalifikaciona procesa u najužem izboru ostale dvije kompanije, a to su Konzorcij China Gezhouba i japanska kompanija Hitachi. Rok za dostavu finalnih ponuda je kraj marta nakon čega ćemo izvršiti evaluaciju njihovih ponuda - dodao je Grabovica.

Osim Bloka 7, najizvjesniji za početak gradnje je projekat HE „Vranduk“, ukupne vrijednosti 127 miliona KM, za koji su obezbjeđena finansijska sredstva putem EBRD-a (kredit od 26 miliona eura), a za ostatak se vode pregovori sa EIB-om. U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i objavljivanje tendera se očekuje u martu ove godine.

Treći kapitalni objekt je Vjetroelektrana „Podveležje“ ukupne instalisane snage 48 MW. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 140 miliona KM, a finansiranje je u potpunosti obezbjeđeno od Njemačke razvojne banke (KfW). U finalnoj je fazi priprema tenderske dokumentacije i obajva tendera se očekuje u krajem marta ove godine.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o cijenama električne energije u ovoj godini, Grabovica je rekao da Elektroprivreda BiH nema namjeru podnositi zahtjev za pokretanje tarifnog postupka prema FERK-u.

- Za cijene električne energije zadužen je FERK, ali, prema informacijama kojima raspolažem, mislim da ni oni u 2014. godini neće pokretati tarifni postupak - kazao je Grabovica.

(Fena/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook