DODIK NA PROSLAVI POVODOM DANA I KRSNE SLAVE RS

'Čestitka sa fotografijama ljudskih kostiju i leševa vrijeđa svakog čovjeka u RS, jer ne odgovara istini'

Arhiva08.01.14, 19:47h

Dodik je istakao da Srpska želi da afirmiše svoje pravo, koje je dobila Dejtonskim sporazumom, da jača sposobnost da vlada i nosi odgovornost za odluke u vezi sa resursima kojima raspolaže

Milorad Dodik novaPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republiku Srpsku vlast gradi za sva vremena i da ljudi koji tu žive, bez obzira na vjeru i naciju, treba da imaju slobodan i bezbjedan život.

Dodik je istakao da Srpska želi da afirmiše svoje pravo, koje je dobila Dejtonskim sporazumom, da jača sposobnost da vlada i nosi odgovornost za odluke u vezi sa resursima kojima raspolaže.

"Republika Srpska je nesumnjivo mirna zajednica, posvećena svom demokratskom, civilnom, ekonomskom, socijalnom i svakom drugom razvoju", rekao je Dodik na svečanosti uručenja ordenja i priznanja najzaslužnijim ličnostima i ustanovama povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske ne žele da bilo kome učine bilo šta što nije u skladu s najvišim standardima demokratskog društva, ljudskih prava i civilizacijskog napretka.

"Srpska ima obavezu da brani svoje nadležnosti i značajan dio naših poslova bio je posvećen upravo tome. Republika Srpska nikom ne želi zlo, mi samo želimo da afirmišemo naše pravo i da to pravo bude prihvaćeno od drugih", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Republika Srpska dovoljan okvir za život svih građana i da je pokazala demokratsko lice i sposobnost da sa drugima gradi zajedničke pozicije i zajednički stav.

Predsjednik Srpske je napomenuo da odlikovanja dodjeljuje u želji da ohrabri one koji su ih dobili da nastave dobru saradnju, ali i da ohrabri druge da vide da će biti zapaženi napori koje čine i dobročinstvo.

Dodik je naglasio da je posebno zadovoljan što je odlikovanja dodijelio dvojici ambasadora, jer je uvjeren da su upravo oni dali značajan doprinos razumijevanju i razvoju saradnje Republike Srpske i njihovih zemalja.

Odlikovani ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov rekao je da orden koji je dobio predstavlja nagradu za međusobne odnose Republike Srpske, BiH i njegove zemlje i njihove saradnje koja će se unapređivati, posebno u ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu.

On je istakao značaj politike koju vodi predsjednik Dodik, a koja je doprinijela novom, značajnom investicionom toku u Republici Srpskoj, ali i BiH, te dodao da će insistirati na širenju međusobnih odnosa.

Lučijano Skipione, koji je primio orden u ime bivšeg ambasadora Italije u BiH Rajmonda de Kardone, rekao je da ovo priznanje pokazatelj dobrog rada bivšeg ambasadora i da je Republika Srpska, koja je interesantna za italijanske privrednike, ocijenila njegov rad kao kvalitetan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da "čestitka" sa fotografijama ljudskih kostiju i leševa, koju je primio, vrijeđa svakog čovjeka u Republici Srpskoj bez obzira na vjersku pripadnost, jer ne odgovara istini.

Dodik je istakao da ta "čestitka" govori o morbidnom nastojanju da se omalovaže drugi i nešto što je dio međunarodnog sporazuma.

"Najradije tome ne bih dao nikakav značaj, ali to može da ima asocijacije i na neke druge odnose u BiH. Nemoguće je da se Republika Srpska kao dejtonski ustavna, međunarodno verifikovana kategorija, prostor koji postoji, na taj način omalovaža, a da BiH, prema njihovom mišljenju, treba da bude voljena i da se sve zaustavi na tome", smatra Dodik.

On je dodao da "čestitka" više govori o onima koji su je poslali, jer je u njoj vidljiva promocija mržnje i netrpeljivosti, a onaj ko mrzi ima problem, a ne onaj kojem je ta mržnja upućena.

"Mi dostojanstveno slavimo Dan Republike i nastavićemo to da činimo, od toga nećemo odustati. Veoma smo ponosni na Republiku Srpsku i na ono što je ona postigla, ona je danas zajednica za slobodan život za sve, bez obzira na vjeru i različitosti, što je njeno dostignuće, a nisam siguran da je to slučaj tamo odakle dolaze ovakve `čestitke`", dodao je Dodik.

Morbidne čestitke Srbima u Srebrenici

On je novinarima u Banjaluci rekao da je dobio "čestitku", te da ona nije stigla iz Republike Srpske, već izvan nje, kao i da prepoznaje rukopis i ko ju je poslao, a institucije Republike Srpske rade na utvrđivanju ko ju je poslao.

"Naravno da je u toku rata bilo stradanja, ali ovdje se potencira na činjenici da je neko drugi stradao, a da Srbi nisu stradali, dok tačno znamo da je stradalo 23.600 vojnika i do 32.000 civila", dodao je Dodik.

Član Senata Republike Srpske Miroslav Mikeš rekao je da postoji kolizija između teze da se želi stvoriti unitarna BiH u kojoj će svi živjeti ravnopravno, a postupati na ovaj način.

"Onaj ko je izvršio krivično djelo treba da odgovara, a stvarati državu izazivajući nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju sigurno je nemoguće", naglasio je Mikeš.

Nevladine organizacije iz FBiH poslale su razglednice s motivom ljudskih žrtava na više adresa zvaničnika i institucija u BiH sa ciljem da osude obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

VEZANI TEKST: FOTO/ MORBIDNE ČESTITKE SRBIMA U SREBRENICI: Fotografije ljudskih kostiju i leševa uz poruku: Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite - ovo su njeni temelji!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook