NE IZLAZITE IZ DOMOVA

U Zenici proglašena uzbuna zbog zagađenosti zraka: Koncentracija sumpordioksida 1.000 mikrograma po kubnom metru!

Arhiva08.01.14, 16:06h

Današnja prekoračenja, koja su zabilježena na mjernim stanicama u naseljima Tetovo, Radakovo i u Centru, su tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati sa koncentracijom sumpordioksida prelazila 1.000 mikrograma po kubnom metru, a tokom popodneva, nakon prograšenja Uzbune, smanjena na oko 700 mikrograma SO2

Zenica - zagađen zrakOperativni štab za primjenu plana interventnih mjera Općine Zenica, zbog znatnog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti sumpordioksida SO2 i lebdećih čestica u zraku, proglasio je epizodu "Uzbune", kojom se građanstvu daje na znanje da povedu više pažnje o svojoj zdravstvenoj zaštiti u narednom periodu.

Današnja prekoračenja, koja su zabilježena na mjernim stanicama u naseljima Tetovo, Radakovo i u Centru, su tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati sa koncentracijom sumpordioksida prelazila 1.000 mikrograma po kubnom metru, a tokom popodneva, nakon prograšenja Uzbune, smanjena na oko 700 mikrograma SO2.

- Od ArcelorMittala zatraženo je da reducira proizvodnju, i da prije svega smanje ili isključe rad jedna od aglomašina u pogonu Aglomeracije, koja je jedan od najvećih zagađivača zraka. Istovremeno smo ukazali da izvrše zamjenu energenata sa zemnim plinom - kazao je član Operativnog štaba Muhamed Pašić.

Prema planu zaštite stanovništva u slučajevima epizode "Uzbuna", koja je sada na snazi, sugeriše se starijim osobama, hroničnim bolesnicima i djeci da smanje boravak na otvorenom, zatim da građani kod kućnog loženja energent ugalj zamijene drvima.

Druga mjera je zabrana kretanja motornih vozila u gradskoj vožnji, koja nemaju ugrađen katalizator, dok svi privredni subjekti koji koriste čvrsta goriva i teža lož ulja trebaju obustaviti proizvodnju, ukoliko neće narušiti svoj tehnološki proces.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook