GENIJALCI

Top deset najglupljih opravdanja za neplaćanje poreza!

Arhiva08.01.14, 12:09h

Poreznici su zato objavili i listu “deset najbizarnijih, egzotičnijih i čudnijih opravdanja“, odnosno TOP 10 opravdanja koja su toliko smiješna da su ujedno i glupa

porez

Britanske poreske vlasti navode da iako tamošnji zakoni nisu previše strogi, ima mnogo neodgovornih koji žele da se “izvuku” od plaćanja te kazne, a neki od njih i na veoma neobične načine.

Poreznici su zato objavili i listu “deset najbizarnijih, egzotičnijih i čudnijih opravdanja“, odnosno TOP 10 opravdanja koja su toliko smiješna da su ujedno i glupa, prenosi Telegraf.rs.

U dokumentu se dodaje da poreske vlasti ubuduće neće moći da izlaze u susret onima koji su “poremetili vulkanske erupcije, paralizovali bolovi u leđima ili su imali misteriozne incidente sa domaćim životinjama“.

Jedan od izgovora je: "Umrla je moja zlatna ribica", koji je dao samostalni građevinac.

Tu je i opravdanje: "Sudario sam se sa kravom", koji je poreskim vlastima uputio farmer.

Jedna domaćica dosjetila se ovoga: "Kada sam vidjela vijest o erupciji vulkana, nisam mogla da se koncentrišem".

Trgovac je pokušao da se izvuče sa: "Žena mi nije dala poštu", dok je jedan frizerka rekla: "Suprug mi je rekao da je rok 31. marta i ja sam mu povjerovala".

Mogla su se čuti i opravdanja poput: "Bio sam previše zauzet tokom turneje moje monodrame" (dramaturg).

Ili, "Zbog bolova u leđima ne mogu uz stepenice, a na spratu su mi papiri za porez" (taksista).

Među “boljim” opravdanjima svakako je i izjava jendog muškarca: "Uglavnom krstarim oko svijeta na svojoj jahti, a poštu pregledam tek kad pristanem".

Radnik kompanije za finansijske usluge dosjetio se da opravdanje nađe u činjenici da “njegova firma trenutno zaista ne radi ništa”.

Među hit izgovore plasirala se i izjava jednog računovođe: "Bio sam prezauzet jer sam podnosio poreske prijave naših klijenata".

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook