FUELE ODGOVORIO NA UPIT HRVATSKE EUROPARLAMENTARKE

Treba poboljšati javni RTV servis u Bosni i Hercegovini

Arhiva07.01.14, 20:22h

Komisija smatra da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine te svih nacionalnih skupina, napisao je Fuele u odgovoru na upit Dubravke Šuica

Štefan Fule nova/ Foto: AnadolijaEvropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele zauzeo se za poboljšanje sistema javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga u BiH u interesu svih građana i konstitutivnih naroda, stoji u odgovoru na upit hrvatske europarlamentarke Dubravke Šuice koja je zatražila potporu Evropske komisije da Hrvati u BiH dobiju RTV kanal na materinskom jeziku.

"Komisija smatra da je poboljšanje javnog emitiranja radiotelevizijskih usluga neophodno i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine te svih nacionalnih skupina", napisao je Fuele u odgovoru na Šujičin upit, prenosi Hina.

Šuica je u oktobru prošle godine uputila pitanje Fueleu kada će i kako Evropska komisija pomoći ostvariti Hrvatima u BiH kulturnu i jezičnu ravnopravnost te osigurati TV kanal na hrvatskom jeziku.

Fuele je u pismu pojasnio i kako je Evropska komisija poseban naglasak u BiH stavila na provedbu presude u predmetu Sejdić-Finci te da je upoznata s time da je u januaru 2013. u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine podnesen nacrt zakona radi pokretanja programa na hrvatskom jeziku, te da nije postignut dogovor, a nacrt predan parlamentu.

U odgovoru je rečeno da nadležna tijela u Bosni i Hercegovini trebaju postići konsenzus o tom pitanju.

Šuica je u pisanoj izjavi opetovala kako su Hrvati u BiH neravnopravni sa Srbima i Bošnjacima te da bi uspostava RTV kanala bila doprinos popravljanju njihove pozicije.

„Hrvati u Bosni i Hercegovini nalaze se u neravnopravnom položaju te bi televizijski kanal na hrvatskome jeziku bio samo mali korak prema pravoj konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. U EU-u čak i manjine imaju pravo na televizijski kanal na vlastitome jeziku, a BiH će morati odlučiti želi li slijediti europski put “, naglasila je Šuica.

Dodala je da će europarlamentarci iz HDZ-a nastaviti podržavati evropski put BiH ističući da je stabilnost i razvoj moguć samo kroz evropske integracije.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook