NA MUZIČKOJ AKADEMIJI ODMORA NEMA

String Orchestra on Stage: Muzika i koncerti su naši praznici

Arhiva07.01.14, 15:06h

Na Muzičkoj akademiji odmora nema! Novu kalendarsku godinu će započeti sa koncertom velikog značaja na kojem imamo priliku biti svjedoci stvaranja muzičke scene iznimnih razmjera

fertival muzičkaNa Muzičkoj akademiji odmora nema! Novu kalendarsku godinu će započeti sa koncertom velikog značaja na kojem imamo priliku biti svjedoci stvaranja muzičke scene iznimnih razmjera.

 Studenti i solistice opet izlaze iz svojih uobičajenih koncertnih prostora te će nam zvuke duhovne savremene muzike, koje naša publika nije imala priliku čuti do sada, podijeliti s nama u Crkvi sv. Ante na Bistriku. Ovaj prostor će svojom arhitekturom, akustikom i značajem učiniti da ovaj koncert bude poseban događaj kojem svakako treba prisustvovati. Gudački orkestar kojeg čine najbolji studenti ovaj put prati solistice i iznimne umjetnice Mersihu Teskeredžić, Belmu Šarančić i Belmu Alić koja i rukovodi ovim orkestrom.

 Mersiha Teskeredžić, mlada violinistica iz Zenice koja je završila studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (u klasi Faruka Sijarića) i u Istanbulu (u klasi Cihata Aşkina i Ellen Jewett), trenutno živi u Bruxellesu i nastupa na evropskim pozornicama, počastit će publiku koncertom za violinu i orkestar “Daleka svjetlost” Pēterisa Vasksa. Veliko djelo latvijskog kompozitora iz 1946. ne ostavlja ravnodušnim jer je djelo puno nade i u svojoj srži sadrži traganje za svjetlošću za kojom Čovjek u životu i ide. Naša publika ima priliku prvi put čuti ovo djelo, a duh prostora u kojem se izvodi ova bosanskohercegovačka praizvedba obećava doživljaj maksimalnog umjetničkog dometa.

 Mlade docentice Muzičke akademije u Sarajevu Belma Šarančić i Belma Alić izvest će bosanskohercegovaču praizvedbu djela Sofie Gubaiduline iz 1931. „Sieben Worte“. Ovo veliko djelo priča nam o „sedam riječi“, posljednim riječima Isusa Krista razapetog na križu. Najbolje solistice harmonike i violončela te mladi gudački orkestar, kao i prostor crkve, pružit će publici vrhunski umjetnički doživljaj.

 Koncert će se održati sutra, 08. januara 2014. na Bistriku, u Crkvi sv. Ante (Franjevačka 6), a ulaz je besplatan! Ova velika djela u izvedbi vrhunskih solistica neospornog talenta svjetskih razmjera, uz pratnju odličnog gudačkog orkestra studenata, govori dovoljno o tome da Muzička akademija glasno viče da je muzika esencijalna za sve nas! Propustiti ovakav koncert savremene muzike, koji nužno oplemenjuje čovjekovo duh, jeste okretanje glave u stranu, neslavljenje još jednog praznika Muzike – poruka je organizacionog tima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook