VIDEO/ REKORDNA HLADNOĆA

Amerika i Kanada kao iz filma katastrofe 'Dan poslije sutra'!

Arhiva07.01.14, 14:31h

Meteorolozi najavljuju da će se zbog udara hladnih vjetrova ponegdje temperatura smanjiti i na pedeset stepeni ispod nule, te da se ruše rekordi hladnoće u posljednjih dvadeset i više godina

hladnoća u SAD-u
Amerikom i dalje hara val hladnoće koji se sa srednjeg zapada kreće prema istoku i jugu.

Stanje u SAD-u posljednjih dana sliči na scenario filma katastrofe "Dan poslije sutra". Uzrok velikog hladnog vala krije se u vrtlogu polarnog zraka, a posljednjih dana hladnoća je uzela gotovo dvadeset života, prenosi Index.hr.

Meteorolozi najavljuju da će se zbog udara hladnih vjetrova ponegdje temperatura smanjiti i na pedeset stepeni ispod nule, te da se ruše rekordi hladnoće u posljednjih dvadeset i više godina. Pogotovo je teško u Kanadi te na srednjem zapadu Amerike, a i u vjetrovitom gradu Chicagu gdje građani muku muče sa vremenom.

Zbog poteškoća s vremenom nastava je otkazana u Chicagu ali i još nekoliko gradova. Ovog vikenda otkazane su hiljade letova u cijeloj zemlji, danas ih je otkazano dodatnih 2.400, a u New Yorku je jedan avion sletio sa piste.

BBC prenosi da farmeri u Južnoj Dakoti čine sve kako bi ugrijali svoja krda stoke, dok se su se rekreacijski centri širom pogođenih područja pretvorili u mjesta za grijanje. Bez struje je ostalo nekoliko hiljada stanovnika na srednjem zapadu, a sve ovo uzrokovalo je i navalu na prodavnice jer građani u strahu gomilaju sve namirnice kojih se mogu dokopati. U Indiani je je proglašeno vanredno stanje, zabranjen je saobraćaj, a na ceste smiju samo vozila policije i hitne pomoći.

"Ova kombinacija vremena kojoj svjedočimo sa snijegom i hladnoćom je nešto što nismo vidjeli decenijama. Hladnoća me stvarno plaši jer smo suočeni sa temperaturama koje su smrtonosne", poručio je gradonačelnik Indianapolisa Greg Ballard.

Koliko je val hladnoće izokrenuo klimatsku sliku govori i podatak da će temperatura u gradovima umjerene, pa čak i suptropske klime danas biti niže nego na Aljasci. Čak je i u Teksasu te Alabami najavljeno da se živa neće popeti iznad nule.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook