FOTO/ KULTNI ČISTAČ CIPELA PREMINUO JUČER

Radno mjesto legende Sarajeva prazno: Cvijeće i svijeće za čika Mišu...

Arhiva07.01.14, 12:42h

Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mjesto, bez obzira na vremenske uvjete, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH. Bio je posljednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire

prazno mjesto čika Miše

Foto: Oslobođenje.ba

Legendarni čistač cipela čika Mišo preminuo je juče u Sarajevu, a na mjestu gdje je šest decenija radio jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva, pravog imena Husein Hasani, danas stoje upaljene svijeće i buket cvijeća na drvenoj stolici.

Kao petnaestogodišnjak došao je u Sarajevo sa majkom i ocem, koji su pored njega imali još osmero djece.  Bio je ljubitelj boksa pa ga je počeo trenirati u jednoj baraci na Marindvoru. Nakon toga, zanat čistača cipela preuzeo je od oca kada je imao 21. godinu, piše Oslobođenje.ba.

Prvo je bio smješten ispred stare duhanjare na Marijin Dvoru, a prije dvadesetak godina preselio se u Titovu ulicu.

Svako jutro u pola 10 dolazio je na radno mjesto, bez obzira na vremenske uvjete, a bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, i predstavljao je i turističku atrakciju glavnog grada BiH. Bio je posljednji i jedini ulični čistač cipela u Sarajevu, ali i šire.

prazno mjesto čika Miše

2009. godine dobio posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je obezbijedila Vlada Kantona Sarajevo. Njegov lik se pojavljuje u brojnim dokumentarcima i pričama.

Čika Mišo je uvijek isticao kako je u životu najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života.

Rođen je 22. decembra 1931. na Kosovu. Više detalja o sahrani biće poznato naknadno.

prazno mjesto čika Miše

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook