FOTO/ U SABORNOJ CRKVI

U Sarajevu služena božićna liturgija: Božić je praznik vječne radosti

Arhiva07.01.14, 12:10h

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini, svoj najsretniji praznik Božić dočekali su danas na svetim liturgijama u crkvama širom BiH

liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu/Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini, svoj najsretniji praznik Božić dočekali su danas na svetim liturgijama u crkvama širom BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna liturgija služena je u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a služio ju je starješina Saborne crkve u Sarajevu jerej Borislav Livopoljac. U obraćanju prisutnim vjernicima nakon službe, jerej Livopoljac prenio je božićne čestitke mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati današnjoj službi. On je pozdravio i kardinala vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, koji je bio na današnjoj liturgiji.

liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu/Foto: Anadolija

"Božić je praznik vječne i nadvremenske radosti. Danas kada slavimo rođenje Isusa Hrista, prije svega oprostimo jedni drugima, kažimo brat bratu Mir Božiji, Hristos se rodi. Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božije, narod koji svim iskušenjima ovog vijeka može biti vjeran i častan. U ove radosne dane praznika obratimo posebnu pažnju na zapovijest koju je Bog dao u raju prvom čovjeku i prvoj ženi rekavši im 'rađajte se i množite se', rekao je jerej Livopoljac.

On je poručio vjernicima i ''da se mole za svoju braću na Kosovu i Metohiji, gdje je u posljednje vrijeme nasilje i problemi sve češći''.

U Sabornoj crkvi veliki broj vjernika svih uzrasta došao je da prisustvuje služenju svete liturgije.

liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu/Foto: Anadolija

liturgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu/Foto: Anadolija

(Anadolija/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook