GROZNE ČINJENICE O MOBITELIMA

Kad ovo pročitate, sigurno ćete temeljito očistiti svoj uređaj!

Arhiva06.01.14, 19:23h

Studije pokazuju da se na mobitelima nakuplja prljavština gora nego na dnu cipele, a o činjenici da mogu biti prenosnici bolesti više ne treba ni raspravljati, tvrdi infektolog Dubert Guerrero

mobitel bakterije

Što vidite kada “bacite” pogled na vaš mobitel? Masne otiske prstiju? Prašinu i mrvice na rubovima? Prljavi ekran osjetljiv na dodir? S obzirom da je mobitel gotovo neprestano u našim rukama može postati prilično prljav…

Nosimo ih sa sobom u javne toalete, šalju se od ruke do ruke kada pokazujemo najnovije fotografije, dajemo ih djeci da se igraju, nosimo ih u teretane, piše New York Times, prenosi Dnevnik.hr.

Studije pokazuju da se na mobitelima nakuplja prljavština gora nego na dnu cipele, a o činjenici da mogu biti prenosnici bolesti više ne treba ni raspravljati, tvrdi infektolog Dubert Guerrero.

Dakle, ne bi bilo loše čistiti uređaje – kako bi spriječili bolest, ali i kako bi ih prodali za što veću svotu ako se odlučite za prodaju.

Proizvođači ne daju puno uputstava kako očistiti uređaj. Ipak potrebno je samo malo opreza i uređaj možete očistiti sami bez da ga oštetite.

Doktor Guerrero i njegovi kolege otkrili su da je redono brisanje uređaja s vlažnom krpom od mikrovlakana dovoljno za eliminaciju mnogih vrsta uobičajenih bakterija. Opasnije bakterije koje mogu izazvati probavne probleme, pa čak i upalu slijepog crijeva, te virusa gripe, zahtijevaju sredstva za sterilizaciju poput izbjeljivača ili alkohola.

Premda su u prodaji gotova sredstva za čišćenje, možete ih i sami napraviti. Dovoljna je mješavina 70-postotnog izopropilnog alkohola i destilirane vode u omjeru 1:1.

Razrijeđeni alkohol nikad ne prskajte izravno na mobitel, nego na krpu kojom onda možete nježno očistiti uređaj.

Pomoću sprejeva s komprimiranim zrakom možete očistiti područje između tipki i riješiti se prašine i čestica koje se infiltriraju i oštećuju elektroniku.

Za prenosna računala, tablete i pametne telefone možete nabaviti i perive ekrane koji se lako primjenjuju i ne smanjuju vidljivost ili funkcionalnost na dodir osjetljivih ekrana.

Ovo su tek neki od savjeta koji bi vam mogli pomoći u redovitom čišćenje vaših uređajaja koje bi vam, kao i pranje zuba, trebalo postati redovna navika.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook