ČEKA SE ODGOVOR ŽIVKA BUDIMIRA

Džentlmenska ponuda premijera FBiH: Živko, podnesimo ti i ja zajedno ostavke!!!

Arhiva06.01.14, 16:30h

Nikšić kaže da se neće odazvati eventualnom Budimirovom pozivu na sastanak jer ne želi razgovarati o eventualnom imenovanju novog ministra prije nego što se o Krajininoj smjeni očituje Ustavni sud. Umjesto susreta, Nikšić je na pres-konferenciji uputio Budimiru poziv da smijene Vladu i obojica podnesu ostavke, a da se dalje očituje Parlament

Nermin Nikšić novaPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će od Ustavog suda FBiH zatražiti mišljenje, odnosno da će pokrenuti postupak za ocjenu odluke kojom je predsjednik FBiH Živko Budimir razriješio proteklog petka federalnog ministra finansija Antu Krajinu.

Pošto na odluku Ustavnog suda treba pričekati, a razrješenjem ministra finansija postaju nemoguće isplate iz federalnog budžeta, Nikšić je za srijedu, 8. januara, najavio hitnu vanrednu sjednicu Federalne vlade na kojoj će, kaže, predložiti privremene mjere za prevazilaženje tog problema.

Ne želi govoriti koje to mjere mogu biti dok ih ne predoči prvo članovima Vlade.

Isplata decembraskih penzija u FBiH nije ugrožena i pored razrješenja ministra finansija jer je Fondu PIO proslijeđena odgovarajuća novčana tranša prije Nove godine, rekao je Nikšić. Međutim, ako se nešto ne poduzme, dodaje on, ugrožena je isplata svih drugih budžetskih davanja - invalidnina, poticaja, plaća budžetskim korisnicima i drugih isplata jer je po Zakonu o izvršenju budžeta isključivo ministar finansija prvi potpisnik naloga za isplate. Drugi potpisnik je premijer, ali on može ovlastiti jednog od zamjenika.

Premijer smatra ništavnom, nezakonitom i neustavnom Budimirovu odluku o razrješenju ministra Krajine, za kojeg inače kaže da je radio korektno, prvenstveno u interesu građana FBiH.

Pojašnjava da Budimir nije mogao razriješiti Krajinu jer je već jednom odgovorio (negativno) na premijerov zahtjev za smjenu osam Vladinih ministara, podnesen 10. decembra 2012. godine, te, dakle, ne može dva puta postupati po istoj stvari.

Nikšić također kaže da se neće odazvati eventualnom Budimirovom pozivu na sastanak jer ne želi razgovarati o eventualnom imenovanju novog ministra prije nego što se o Krajininoj smjeni očituje Ustavni sud.

Umjesto susreta, Nikšić je na pres-konferenciji uputio Budimiru poziv da smijene Vladu i obojica podnesu ostavke, a da se dalje očituje Parlament.

Budimir je, tvrdi premijer, aktivirao "plan B" za izazivanje haosa u Federaciji, time što su razrješenjem ministra finansija blokirana budžetska davanja. Nikšić je prokomentirao   i razlog koji je Budimir naveo u izjavi medijima - da je odluku o razrješenju ministra finansija donio jer nisu isplaćene invalidnine u četiri općine.

Nadležno ministarstvo nije ni moglo izvršiti isplate u te četiri općine jer je Vlada utvrdila da se u njima opstruira uvid i da se ne dostavljaju odgovarajući spiskovi, kazao je premijer, misleći u ovom slučaju na pokrenuti proces revizije boračkih davanja u Federaciji.

Razriješeni ministar Ante Krajina, koji je također odgovarao na novinarska pitanja na ovoj pres-konferenciji, izjavio je da novac u federalnom budžetu može postati "mrtvi kapital" u novonastaloj situaciji i da će se u nedostatku potpisa ministra finansija prvi problem pojaviti  već 8. januara, kada  treba isplatiti odgovarajuću sumu iz federalnog budžeta po osnovu dugova Federacije.

Izostankom takve isplate dolazi u pitanje  kredibilitet Federacije, ističe Krajina, uz opasku da je njemu gotovo svjedno da li je on na čelu Ministarstva finansija ili ne, ali i da su ovdje prvenstveno u pitanju interesi građana FBiH.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook