ANKETA 'EL MUNDA' POKAZALA

Većina Španaca želi da kralj abdicira

Arhiva06.01.14, 11:09h

Šezdeset i šest posto ispitanih ima "dobro ili vrlo dobro" mišljenje o princu, koji ima 45 godina, dok ih 57 posto misli da mogao popraviti sliku monarhije

Juan CarlosŠezdeset i dva posto Španaca želi da kralj Juan Carlos abdicira i preda krunu sinu Felipeu, a jedva svaki drugi sada podupire monarhiju. Pokazuju to rezultati ispitivanja koje je objavio list desnog centra El Mundo na dan kada kralj slavi 76. rođendan.

Šezdeset i šest posto ispitanih ima "dobro ili vrlo dobro" mišljenje o princu, koji ima 45 godina, dok ih 57 posto misli da mogao popraviti sliku monarhije.

U tri godine popularnost Juana Carlosa neprestano pada, velikim dijelom pod učinkom istrage protiv njegova zeta Inakija Urdangarina, supruga njegove kćeri Cristine. Urdangarin je optužen za pronevjeru šest miliona eura javnih sredstava, ali oboje niječu bilo kakvu krivnju.

U proljeće 2012. kralj je Špancima uputio javne isprike iz bolnice u kojoj je hospitaliziran nakon pada tokom lova na slonove u Bocvani, skupom putovanju koje je šokiralo zemlju u krizi.

Juan Carlos je prije uživao veliku popularnost među Špancima koji su smatrali da je pridonio demokratskoj tranziciji nakon pada diktature. Stupio je na vlast 22. novembra 1975., dva dana nakon Francove smrti.

(RSE, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook