MILORAD BAHILJ, FEDERALNI MINISTAR TRGOVINE

O regularnosti smjene ministra Krajine odlučit će Ustavni sud

Arhiva05.01.14, 19:32h

Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) će stav o ovom pitanju donijeti na sutrašnjem sastanku sa dopredsjednikom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, dodao je Bahilj

Milorad BahiljFederalni ministar trgovine Milorad Bahilj (NSRzB) istakao je za Vijesti.ba da će konačnu odluku o regularnosti smjene federalnog ministra finansija donijeti Ustavni sud Federacije BiH.

"Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) će stav o ovom pitanju donijeti na sutrašnjem sastanku sa dopredsjednikom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem", dodao je Bahilj.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (SPP) donio je u petak, 3. januara, odluku o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine (HSP), pozivajući se na Ustav FBiH. Budimir je obrazložio da je ovu odluku donio na osnovu prijedloga federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) od 10. decembra 2012. godine.

"Prihvatio sam prijedlog za smjenu ministra Krajine jer je najodgovornija osoba za neizvršenje budžeta FBiH, odnosno za nezakonito postupanje prema braniteljskoj populaciji. Uprkos brojnim apelima on je prekšio Zakon, te je braniteljima HVO-a u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Orašju uskratio pravo na braniteljske naknade. Tako su ovi ljudi bez naknada ušli u 2014. godinu", pojasnio je tad Budimir.

Smjena ministra finansija izazvala je burne reakcije. Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je da odluku predsjednika Budimira smatra ništavnom, te da će je uputiti na razmatranje nadležnim institucijama sistema, upozoravajući da bez potpisa federalnog ministra finansija nema isplata budžetskim korisnicima u ovom entitetu.

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook