GLEDAJTE LEGALNO BH. FILM NA INTERNETU/ EDHEM HUSIĆ, VANESA GLOĐO, AMRA SILAJDŽIĆ

Ovo je znak podrške našoj filmskoj industriji i kulturnom naslijeđu!!!

Arhiva05.01.14, 21:28h

Povodom početka svjetske digitalne distribucije filma „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“, svoje poruke podrške ovome legalnom načinu gledanja novog djela bh . kinematografije dali su i nekih od glavnih glumaca filma: Edhem Husić, Vanesa Glođo i Amra Silajdžić

Premijerno internet  prikazivanje filma „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“ novina je u bh. filmskoj distribuciji i kao takva izaziva veliki interes kod publike, naročito u bh. dijaspori. Naime, ovim putem je omogućeno da se novi film scenariste Mirsada Ćatića i reditelja Jasmina Durakovića može trenutno gledati u svim dijelovima svijeta.  Kako saznajemo, producenti filma su vrlo zadovoljni odazivom publike, jer se film ovih u ovih svojih prvih nekoliko dana distribucije gledao u Austriji,  Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Australiji, pa čak i u dalekom Čileu.

Povodom uspješnog starta ove nesvakidašnje svjetske distribucije filma, porukama podrške i pozivimo na njegovo gledanje oglasili su i nekih od glavnih glumaca i glumica u filmu. Evo tih poruka:

venesa glodjoVANESA GLOĐO, glumica u filmu, lik Dunje:

Film Jasmina Durakovića, snimanog prema scenariju Mirsada Ćatića Čuperka, bilo je najljepše filmsko iskustvo koje mi se dogodilo u posljednjih par godina! Tajna uspjeha nisko budžetskih filmova je dobra organizacija, dobra volja i radost rada, mi smo sve to imali. Predivnu Krajinu u kojoj si uvijek dobro došao, najromantičniji kraj, domaću hranu u pauzama snimanja... A na setu ekipa uvijek spremna, kadar pripremljen, naše je bilo samo da glumimo! Za mene je ovaj film ostao primjer kako treba raditi! A ono sto mi se najviše dopalo u scenariju, osim lika Dunje je to što je to naša priča ispričana našim jezikom i to je kultura koju moramo spasiti od propadanja, a jedan od načina je i legalnim gledanjem filma, koji će nam omogućiti da dalje stvaramo i napredujemo, ostavljajući naše vlastito kulturno naslijedje sačuvanim!

Amra Silajdžić u filmu 'Put kestena'AMRA SILAJDŽIĆ, glumica u filmu, lik Ajke

Rad na filmu „Ja sam iz Krajine, zemlje kestena“ bio je za mene izuzetno filmsko iskustvo. Danas, kada je putem novih internet tehnologija, film dostupan u cijelom svijetu, moje uzbuđenje je još veće. 

Ja bih ovaj film publici širom svijeta preporučila zbog dva velika razloga. Prvi je taj  što ovaj film koliko mi još uvijek malo znamo jedni o drugima u BiH i te naši filmovi mogu i treba da pokažu ljepote, priče i intrige koje krije BiH. A upravo ovaj film otkriva jedan čudesni i lijepi svijet jednog dijela BiH. 

Drugi je razlog taj što gledanjem filma na ovaj način činite jedan lijep i koristan gest prema našoj kulturi i filmu, te podržavate bh. kinematografiju koja je, uz fudbal, naš ponos u svijetu. Upravo su naše filmadžije bili ti koji u posljednih desetak predstavili snagu i ljepotu Bosne na najbolji mogući način u diljem svijeta. A podrška ove vrste omogućit će da se u BiH snimaju nova  i značajna filmska djela.

edhmed husićEDHEM HUSIĆ, glumac u filmu, uloga Omera

Pripadam generaciji kojoj dobrim dijelom života odlazak u kino bio je jedini način da se upoznaje sa novim filmskim ostvarenjima. Tada nisu postojali video-rekorderi, DVD-evi, USB-ovi, prosto, imao si kino i TV.

Ako si propustio pogledati neki film u kinu, imao si šansu to nadoknaditi jedino ako si natjerao gosn. Đukelića snagom telepatije i neviđene flimofilije da film koji nisi pogledao a htio si, uvrsti u petak na drugom.

Te usudio bi se reći, dove za film, znale su doći do šjor Đukelića. Tako su stvari stajale glede stranog filma. Domaći film prosto nisi mogao zaobići sve i da si htio. U kinima su igrali po nekoliko sedmica, mjeseci, godina, da bi nakon toga na TV-u bili premijerno, reprizno a nekada i obliku serije prikazivani. 

Tako smo štitili svoj proizvod, svoje tržište, svog građanina. Možda iz ove perspektive i previše štitili. Ali to je bio način da se filmska mašinerija dostojno predstavi domovini i svijetu. Građani su zavoljeli domaći film. U njemu su otkrivali nijanse svog mentaliteta, svoga bića koje živi u tom i takvom prostoru koji ga okružuje. 

Domaći film im je u mnogo čemu bio dostojna zamjena za strani film. Dobra navada da se pogleda domaći film postoji i danas. Iako nema ni traga državnoj infrastrukturi koja ga je ne tako davno tako zdušno podržavala, on zahvaljujući nasušnoj potrebi građana za pogledom na vlastito dvorište opstaje, razvija se i prilagođava svim izazovima tragikomične nam tranzicije. 

Građanine, udobno se zavali u omiljenu fotelju, opusti se i uživaj u ovom filmu koji smo za tebe napravili. Ma gdje god bio!

LINK: Izjava scenariste i producenta filma Mirsada Catića

         Početak distribucije filma na internetu

(ak/DEPO PORTAL/BLIN MAGSZIN)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook