ŠOKANTNO/STAROSJEDIOCI DREVNOG GRADA U STRAHU OD ISELJENJA

Da li je novi regulacioni plan 'konačno rješenje bošnjačkog pitanja u Počitelju'?!?

Arhiva05.01.14, 18:18h

U prostorijama Kolonije u Počitelju će se, 8. januara, u 11 sati, održati javna arsprava o Regualcionom planu za Počitelj, koji se, prema mišljenju Grupe stanovnika ovog drevnog mjesta može okarakterisati kao skandalozan i „konačno rješenje bošnjačkog pitanja u dolini Neretve”

filmske lokacije_Počitelj_kulaKako se navodi u današnjem saopštenju Grupe stanovnika Počitelja, Planom se predviđa proglašenje Počiteljskog polja plavnim zemljištem i zabranjuje se dalja gradnja kuća, iako su u ovom naselju desetinama godina normalno gradilo i živjelo.

„Jedini problem Počiteljskog polja je što su vlasnici i žitelji isključivo Bošnjaci, ukoliko se izuzmu 3 hrvatske kuće. I dok su u Mostaru i novim naseljima južno od Mostara kuće plavile u prethodnim godinama, to nije bio slučaj sa kućama u Počiteljskom polju. U isto vrijeme, u zadnjih 20 godina sagradile su se na stotine kuća za hrvatske doseljenike u dolini Neretve. Ukoliko su toliko zabrinuti za sudbinu bošnjačkih kuća u Polju, onda mogu da naprave nasip-šetaliste, kako bih ih zaštitili i zemljište proglasili građevinskim“, navodi se u saopštenju.

U istom planu se, takođe, reguliše stari grad Počitelj i dozvoljava se isključivo rehabilitacija na nivou 1991 godine. U period pred rat se govorilo o rekonstrukciji i rehabilitaciji Starog grada, jer je grad bio u skoro ruševnom stanju.

„Postoji stara izreka da se u 'Počitelju moglo ići od gornje do donje kapije grada, prelazeći sa krova na krov, a ovu izreku potkrepljuje i broj stanovnika grada, kao i ostaci starih građevina. Za razvoj turizma i turističkih kapaciteta u Počitelju potrebna je izvršiti rekonstrukciju na nivou stare slave Grada, a sve to pod nadzorom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Međutim, ovim regulacionim planom se onemogućava bilo koji razvoj starog grada, pa time i onemogućava zapošljavanje Bošnjaka povratnika“, stoji u saopštenju..

Izradu ovog regulacionog plana, ističe se, izvršio je Projektni Biro Puljić, a kao stručni saradnik angažovana Vjekica Sanković, čije je ideološko i naučno dostignuće najbolje okarakterisano njenom knjižicom „Hrvatski grad Počitelj”.

„Ta ista gospođa nalazi trošenje sredstava namijenjenih rehabilitaciji zidina Starog grada u kopanju jama ispod postojećih starih objekata ne bi li otkrila ostatke bazilika, koji bi potkrijepili njenu tezu o stolnom hrvatskom gradu. Jame su do sada kopane na 3 lokacije i kako do sada nisu nista pronaši, tu su se napravili podzemni WC-i. Kakva je sudbina namijenjena Počitelju, najbolje svjedoči činjenica da Počitelj polje nema ni ulične rasvjete, niti vodovoda i kanalizacije. Valjda očekuju da se stanovništvo iseli, jer je to konačna sudbina onih koji niti mogu da grade, niti da se zaposle. Ne treba ni navesti koliko je ovaj regulacioni plan uznemirio Bošnjake povratnike“, naglašava se u saopštenju Grupe stanovnika Počitelja. 

I najpovršniji uvid u Regulacioni plan pokazuje je čitav tim koji je radio na njemu jednonacionalan, što otvara ozbiljne sumnje u namjere firme Ecoplan koja je projekat uradila po narudžbi Federalnog ministarstva prostornog uređenja FBiH.

LINK: Prijedlog Regulacionog plana za Počitelj

(Nova Sloboda.ba/Depo Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook