NAPOKON NAPRAVLJEN ISKORAK

Nikšić i Cvijanović dogovorili aktivnosti u vezi sa deblokadom 'Elektroprenosa BiH'

Arhiva23.12.13, 13:34h

Nakon Skupštine akcionara „Elektroprenosa BiH“, koja je održana u Banjoj Luci, na pres-konferenciji je istaknuto da je dogovoreno da se na dvomjesečnom osnovu vrše konsultacije premijera, kao i akcionara, s menadžmentom, a kako bi se pomogao i usmjeravao njihov rad

Željka Cvijanović i Nermin Nikšić
Do kraja januara bit će formirana nova uprava „Elektroprenosa BiH“, a u narednih 90 dana raditi će se na izradi novih investiconih planova, potvrdili su danas premijeri Federacije BiH i RS-a, Nermin Nikšić i Željka Cvijanović.

Nakon Skupštine akcionara „Elektroprenosa BiH“, koja je održana u Banjoj Luci, na pres-konferenciji je istaknuto da je dogovoreno da se na dvomjesečnom osnovu vrše konsultacije premijera, kao i akcionara, s menadžmentom, a kako bi se pomogao i usmjeravao njihov rad.

NIKŠIĆ I CVIJANOVIĆ POZVALI NA USVAJANJE DRŽAVNOG BUDŽETA

Federalni premijer Nermin Nikšić i premijerka RS-a Željka Cvijanović pozvali su državne institucije da usvoje budžet te na taj način deblokiraju posljednji uvjet za nastavak stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim frondom (MMF).

- U protivnom, ugrožavaju se budžeti entiteta - rekao je Nikšić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je da nije upitna isplata decembarske plaće, kao  ni penzija u FBiH.

Podsjetio je da je u budžetu bila planirana i tranša od MMF-a i od sredstava od dobiti „Elektroprenosa BiH“, ali da je zbog njihov izostanka ostala „dubioza“ od 110 miliona KM.

Federacija BiH je, kaže, danas imala uspješnu emisiju obvaznica, što pokazuje da finansijske institucije vjeruju u stabilnost finansijskog poslovanja Federacije BiH.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović izrazila je nadu da će biti usvojen državni budžet.

Ovim i drugim aktivnostima, kako su naveli, deblokira se rad „Elektroprenosa“, budući da je upravljačkoj strukturi bio istekao mandat, a deblokiraju se i sredstva za ulaganja po jasnom planu investicija, kao i za dobit, na šta akcionari imaju pravo.

- Današnjom sjednicom je napravljen iskorak za jačanje i funkcioniranje "Elektroprenosa" u punom kapacitetu - rekao je  premijer FBiH Nermin Nikšić i naglasio da je entitetima u interesu da ova kompanija jača, radi i ostvaruje svoju ulogu koju ima u elektroenergetskom sistemu BiH.

Pozvao je i eksperte Evropske komisije da daju sugestije timu za izradu plana investicija u „Elektroprenosu“, kao i resornim ministrima i premijerima, navodeći da će svaka sugesija i dobronamjerno mišljenje biti razmotreni i uvaženi.

- Pokazali smo da nam nije cilj raspodjela dobiti – rekao je Nikšić i pojasnio na koji način će ostati na računu "Elektroprenosa" iznos predviđen za investricije.

-Nikada nam nije palo na pamet da uzmemo sav novac i podijelimo kao dobit. Vrlo precizno smo se dogovorili da uzimamo kao reper godinu u kojoj su bile najveće investicije u elektroprijenosnu mrežu i da to bude osnova za tri godine, kao i da se uveća za još procent rezervacija i da to ostane na računima "Elektroprenosa" kao garancija investicija u narednom trigodišnjem periodu - naglasio je Nikšić.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je pojasnila da je sadašnjoj upravljačkoj strukturi istekao mandat, da je 18. decembra imenovan Matan Žarić za generalnog direktora “Elektroprenosa”, a entiteti su obavili svoj dio posla kada je u pitanju izbor novog Upravnog odbora “Elektroprenosa” i u narednih nekoliko dana bi trebalo da se okonča procedura u Vijeću ministara.

Naglasila je da je važno da se donesu investicioni planovi na način kako su to utvrdili akcionari, entiteti, a investiranje u prijenosnu mrežu će se vršiti poštujući omjer kapitala, 58,89 posto za Federaciju BiH i RS 41,11 posto.

Cvijanović je istakla da ostaje i dio koji se odnosi na zakonodavnu aktivnost te očekuju da se u narednim danima riješi i pitanje deblokade izmjena zakona o „Elektroprenosu“, što je, kaže, bilo nepotrebno i predstavlja dodatnu kočnicu.

- Priča o tome da je funkcioniranje kompanije ili da su investicije ugrožene, jer su entiteti odlučili da  podijele dobit,  je apsolitna besmislica - naglasila je Cvijanović.

Na Skupštini akcionara su usvojeni i finansijski planovi za perod od 2007. do 2011. godine te je zatraženo da se što prije dostavi i plan poslovanja u prošloj godini.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook